| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Wie zijn wij | Inlog

Vaarbewijs halen!

Hoe en waar kan ik mijn vaarbewijs halen?

U moet uw vaarbewijs halen indien uw schip minimaal één van deze eigenschappen heeft: Indien je motorboot, vol gas, sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Indien de boot groter is dan 15 meter? In beide gevallen geldt, vaarbewijs halen.

Is je schip groter dan 25 meter? Dan moet je zelfs in het bezit zijn van een Groot Pleziervaartbewijs. Hiermee ben je sinds 1 juli 2009 vrijgesteld van de verplichting om het beperkt groot vaarbewijs te hebben. Dat was tot de overgang naar het Groot Pleziervaartbewijs verplicht voor schepen van 25 tot 40 meter lengte.

U kunt op verschillende manieren de stof voor het vaarbewijs examen eigen maken. De voorbereiding op dit examen kunt u op drie manieren verrichten. Een dagcursus is gebleken de snelste en meest effectieve manier te zijn. Een overzicht:

Vaarbewijs halen Zelfstudie
Vaarbewijs halen Online cursus
vaarbewijs halen Cursus in één dag of meerdere avonden

 

Zelfstudie

Het lesboek voor het vaarbewijs is vrij verkrijgbaar. Het zelfstandig bestuderen van dit boek lijkt de voordeligste optie voor het behalen van het vaarbewijs. Wij sluiten niet uit dat u vervolgens uw vaarbewijs behaalt. Waarschijnlijker is het dat u na twee mislukte examenpogingen besluit een cursus te gaan volgen.

Zo is er bijvoorbeeld een cursusboek klein vaarbewijs (uitgegeven door de ANWB, nieuwste editie kost 19,50 euro) dat je wegwijs maakt in de theorie.

Het voordeel van het boek met cd-rom is de prijs, maar er kleeft ook een aantal nadelen aan deze manier van voorbereiding op je vaarbewijsexamen. Je kunt bijvoorbeeld geen vragen stellen over de stof. Bovendien weet je niet wat er nu belangrijk is om te weten en wat minder relevant is. Daarnaast is het de vraag of de examenvragen up-to-date zijn. En ja, als je dan uiteindelijk voor je examen zakt, valt het voordeel van het goedkope boek een beetje weg. Je bent alles bij elkaar alsnog een aanzienlijk bedrag kwijt en je zult waarschijnlijk enigszins gefrustreerd naar huis gaan.

Daar komen nog eens extra kosten bij waar u ook nog rekening mee dient te houden. Buiten een boek, hebt u namelijk voor het aanvullende vaarbewijs (KVB2) ook een koersplotter en een passer nodig. Extra kosten hiervoor bedragen minimaal 17,95 euro (voor uitleg en en eventueel aanschaf van de Bretonse Plotter www.vaarbewijszelfhalen.nl).

Naar boven

Online cursus

Ais
Gratis interactieve proefles

Je kunt je ook voorbereiden via het zogenoemde e-learning, een online cursus vaarbewijs. De online cursus vaarbewijs is iets duurder dan het ANWB-boek, maar biedt wel een betere voorbereiding op het examen vaarbewijs. De cursus is namelijk voorzien van bewegende animaties en dat maakt de theorie een stuk toegankelijker.

Omdat je de mogelijkheid hebt om telefonisch of per e-mail vragen te stellen, worden alle onduidelijkheden in no time opgelost. Het grote voordeel is dat je lekker, in je eigen tempo en op je eigen manier, kunt toewerken naar het examen vaarbewijs. Zelfs in het buitenland.

Als het online oefenen niet bevalt, kunt u de cursus kosteloos omzetten in een dagcursus. Dit is overigens alleen mogelijk tijdens de eerste acht dagen van de cursus. Uiteraard moet u dan wél de meerkosten van de dagcursus voldoen.


Op deze pagina Vaarschool Albatros / onlinecursus vindt u meer informatie over de online cursus. Ook kunt u alvast een gratis proefles maken.

Naar boven

Cursus in één dag of meerdere avonden

Een derde optie om het vaarbewijs te halen is het volgen van een cursus vaarbewijs overdag of in de avond. De investering hiervoor is iets groter, maar ook hier geldt dat de cursussen toegankelijk en begrijpelijk zijn en dat je op al je vragen meteen een antwoord krijgt. Ook na de cursus kun je vaak nog gebruikmaken van de telefonische helpdesk of je vragen stellen via e-mail. Check dat overigens wel even voordat je aan de cursus begint. Nadeel van deze cursussen is uiteraard het tempo.

Vaarschool Albatros biedt u graag een cursus op maat.

We kunnen u onmogelijk een positief resultaat garanderen bij een examen. Toch zouden we dat bijna doen. Na een intensieve en leuke dagcursus is uw vaarbewijs dichter bij dan ooit. Vooraf studeren is niet nodig. Enkele dagen de stof doornemen na afloop van de cursusdag is wel verstandig. Vervolgens kunt u vol vertrouwen uw examen maken en de examenlocatie vrij zeker fluitend verlaten. De dagcursussen worden onder andere gegeven in: Hoorn, Utrecht, Zoetermeer, Dordrecht, Bergen op Zoom, Breda, Tilburg, Venlo, Nijmegen, Apeldoorn, Zwolle en Leeuwarden.

Een aantal cursussen vind je hieronder:

Soort cursus Start Plaats
Online cursus gelijk starten Overal in Europa
Dagcursus KVB1 zaterdag 27 september 2014 1 dag, in Bergen op Zoom
Dagcursus KVB2 maandag 29 september 2014 1 dag, in Dordrecht
Dagcursus KVB1 maandag 6 oktober 2014 1 dag, in Gilze-Rijen (Tilburg)
Dagcursus KVB2 dinsdag 7 oktober 2014 1 dag, in Nieuwegein

 

Een overzicht van de verschillende cursusmogelijkheden en het complete cursusrooster vindt u hier:Vaarbewijs cursus
Vaarschool Albatros.nl

 


Naar boven