| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Klein Vaarbewijs

Voor de pleziervaart heeft u meestal een Klein Vaarbewijs nodig.

Voor de pleziervaart heeft u een klein vaarbewijs nodig
Klein vaarbewijs

Klein Vaarbewijs. Om op de Nederlandse wateren te varen, geldt er een aantal regels. In veel gevallen is het van belang dat je een vaarbewijs hebt. Voor het varen zonder klein vaarbewijs wanneer dat wel noodzakelijk is, kun je flinke boete krijgen. En dat wil natuurlijk niemand.

Op het moment dat je het theoretische examen hebt behaald, en u rekent ter plaatse even de kosten af voor de afgifte van het pasje (21 euro). krijg je direct je pasje mee naar huis en mag je met je boot het water op!

Naar boven

Klein vaarbewijs is internationaal geldig

Met een klein vaarbewijs mag je in alle landen varen. Het is namelijk een internationaal vaarbewijs. Vanaf je achttiende kun je het pasje krijgen. Het is evenwel mogelijk om je vaarbewijs al ruim voor die leeftijd te behalen. Je kunt voordat je achttien bent dus ook al de cursus vaarbewijs volgen.
Heeft u eenmaal uw vaarbewijs behaalt, heeft u daar de rest van uw leven profijt van. U hoeft deze niet meer te verlengen of vernieuwen.

Met het Klein Vaarbewijs mag je op schepen varen tot een lengte van 25 meter. Je mag maximaal twaalf al dan niet betalende passagiers meenemen. Wil je er meer mee nemen? Dan moet je het Groot Vaarbewijs halen. In Nederland kennen we zelfs vier soorten vaarbewijzen.

Het is zeer onverstandig op een vaarbewijsplichtig schip te varen zonder vaarbewijs. De boetes zijn behoorlijk prijzig (550 euro, tarief 2014). Wie verstandig is, volgt een cursus vaarbewijs, haalt z'n examen en gaat pas daarna het water op. Je kunt op tal van manieren je examen halen, maar bewezen meest succesvol is het om dit te doen middels het volgen van een cursus onder begeleiding van een cursusleider. Hier leer je namelijk de theoretische kennis die nodig is om slim in te spelen op de vraagstelling tijdens het examen. Succes gegarandeerd!

Is het vaarbewijs halen moeilijk?

Meer over kleine vaarbewijzen:
Wat kost het eigenlijk om een vaarbewijs halen
Klein pleziervaartbewijs Vaarbewijs 1 Vaarbewijs II
Vaarbewijs halen, doe je zo Vaarbewijs 2 Vaarbewijs 1 & 2
Hoe en waar kan ik mijn Vaarbewijs halen Geen vaarbewijs nodig Vaarbewijs België

 

Naar boven