Home » Leeftijd vaarbewijsexamen | sturen zonder vaarbewijs

Leeftijd vaarbewijsexamen | sturen zonder vaarbewijs

Leeftijd examen

Leeftijd vaarbewijsexamen. Het Klein Vaarbewijs is voorbehouden aan volwassenen.  Jongeren vanaf zestien jaar raden wij aan nu al het examen te doen. Niet alleen omdat je dan vanaf je achttiende meteen het water op mag, ook omdat het examen elk jaar een stukje moeilijker en uitgebreider wordt. Op dit moment mag je namelijk plezierschepen varen met een lengte tot 25 meter.

Uitslag vaarbewijsexamen blijft 99 jaar geldig

Het vaarbewijsexamen kan je al op jonge leeftijd afleggen. Er is geen minimum leeftijd voor vastgesteld. Zodra je geslaagd bent voor je examen ontvang je een pdf met de uitslag. Dit certificaat blijft zelfs 99 jaar geldig.

Uitslag vaarbewijs examen blijft 99 jaar geldig.

Ben je eenmaal achttien, dan kun je dit certificaat direct opsturen naar het CBR. Daarbij moet je echter wel een pasfoto en een medische eigen verklaring uploaden. Maximaal tien dagen later kun je, met je vaarbewijs op zak, het water op.
Samengevat: vaarbewijs is geldig vanaf 18 jaar. Het examen mag je wel eerder doen, maar je vaarbewijs krijg je nog niet. Meer over het vaarbewijs examen.

En wat mag dan wel?

Iedereen mag bijvoorbeeld zeilen, roeien, SUP-pen, waterfietsen en/of kanoën. Daar worden namelijk geen leeftijd eisen aan gesteld, mits de boot kleiner is dan 7 meter lengte.

Is de boot tussen 7 meter en 15 meter lengte, geldt er de eis dat je 16 jaar moet zijn.

Is de boot groter dan 15 meter moet de bestuurder 18 jaar zijn en je vaarbewijs hebben.

Mag ik ook met een motorbootje varen?

Jazeker, zodra er gebruik gemaakt wordt van een motor(tje) moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn. Mits deze niet harder kan varen (volgas) dan 13 km/uur.

Deze eis geldt op verreweg de meeste wateren in Nederland. Een klein rubberbootje met een motortje van 5 pk gaat al snel harder dan 13 km/uur. En dan moet de bestuurder weer minimaal 16 jaar zijn. De limiet van die categorie bestuurders is 20 km/uur dat is dan ook gelijk de uiterste grens.

Alle motorboten die harder kunnen varen dan 20 km/uur vallen onder de categorie snelle motorboot. Dan dient de bestuurder 18 jaar te zijn, in het bezit van tenminste vaarbewijs I en de boot en de inrichting moeten gelijk aan een aantal eisen voldoen.

Zodra u vaarbewijs I heeft maakt het ook niet meer uit hoe snel de boot kan varen, al vaart u 200 km/uur. Uiteraard zit hier ook weer een maar aan. De maximale snelheid in Nederland is 20 km/uur; er zijn wel de zogenaamde snelvaargebieden waar u het gas volledig open mag trekken.

Geen leeftijd eisen voor een:zeilbootMet een maximale lengte tot 7 meter
 roeiboot 
 waterfiets 
 kano 
Ik ben 12 t/m 15 jaarMotorbootTot 7 meter lengte die maximaal
(vol gas) 13 km/uur kan varen
 zeilbootMaximale lengte tot 15 meter (BPR gebied)
Ik ben 16+MotorbootTot 15 meter lengte die maximaal (vol gas)
20 km/uur kan varen
 zeilbootMaximale lengte tot 15 meter (BPR gebied)
Ik ben 18+MotorbootTot 25 meter geen snelheidslimiet
(vaarbewijs verplicht)
 zeilbootTot 25 meter lengte
(vaarbewijs verplicht)

Is er een verschil tussen een bestuurder en een kapitein?

In het vaarreglement is er onderscheid tussen het besturen van een schip en de gezagvoerder/schipper/kapitein van een schip. Er staat namelijk nergens in het reglement dat de kapitein of schipper ook daadwerkelijk aan het roer moet staan. De gezagvoerder/schipper/kapitein leidt namelijk de navigatie.

Mag je dan iemand anders een snelle motorboot laten besturen zonder vaarbewijs?

Ja, stel jij hebt je vaarbewijs en je laat iemand anders de snelle motorboot besturen. Dat mag, mits je aan de volgende vier voorwaarden voldoet.

  1. de stuurman of -vrouw moet minimaal18 jaar zijn.
  2. de schipper moet in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.
  3. de schipper moet onmiddellijk kunnen ingrijpen mocht er iets misgaan.
  4. de bestuurder moet bekwaam zijn en maakt gebruik van de dodemansknop.

Mag ik dan ook een waterscooter door iemand anders laten sturen terwijl degene met zijn vaarbewijs achterop zit?

Nee, dan kan je namelijk niet onmiddellijk ingrijpen. Je moet dan immers om de bestuurder heen grijpen.

Hoe zit dat dan met een zeilboot?

Bij de zeilboot is dat afhankelijk van je vaargebied.
Vaar je in het BPR gebied (dit gebied bestrijkt bijna geheel Nederland) dan gelden de volgende leeftijdseisen:
Tot 7 meter: geen leeftijdseis.
Van 7 tot 15 meter lengte: minimaal 16 jaar.
Vanaf 15 meter lengte: 18 jaar en een vaarbewijs.
Ook de zeilboot van 15 meter of langer mag je laten sturen door iemand van minimaal 18 jaar mits de schipper in het bezit is van een geldig vaarbewijs.

Vaar je met een zeilboot in het RPR gebied

Op de drukke doorgaande wateren uit Duitsland (de Boven-rijn, de Waal, de Neder-rijn, de Lek en het het Pannerdensch kanaal) geldt het strengere Rijnvaart Politie Reglement (RPR). Echter voor de zeilboot zijn de regels in het RPR soepeler. Daar geldt namelijk geen enkele leeftijdseis voor de bestuurder van een zeilboot. Tenzij de boot 15 meter of langer is dan moet de schipper/gezagvoerder in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs.

Stel, jij wilt als 16 jarige een zeilboot van 18 meter lengte besturen: let er dan wel op waar je dat doet. Doe je dat bijvoorbeeld op het IJssel- of Markermeer dan ben je in overtreding. Doe je dat echter in het RPR gebied is er niets aan de hand. Mits de schipper in het bezit is van een vaarbewijs en onmiddellijk kan ingrijpen.

Meer over vaarbewijs examen Wat dacht je van onze thuiscursus vaarbewijs?

Dit heeft misschien ook je aandacht?

Een vaarbewijs, wat is dat?

Wat is een vaarbewijs. Wat is een vaarbewijs? Is dat een soort rijbewijs voor op het water? Wat voor schepen mag ik dan varen.

Groepje mensen willen klassikaal hun vaarbewijs halen

Vaarbewijs halen. Hoe kan ik het beste mijn vaarbewijs halen? Welke cursus is voor mij geschikt. En uiteraard, de kosten?