| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Marifonie

De marifoon aan boord

Marifoon

Marifoon

portofoon

Portofoon

Examen marifonie

Examen Basiscertificaat Marifonie

Marcom B

GMDSS

Atis

ATIS

Marifoon examen

Marifoon examen

Marifoon cursus

Gratis mini marifoon cursus

 

Ooit wel eens over nagedacht waar het woord marifoon vandaan komt? 't Is eigenlijk heel simpel een samentrekking van de woorden maritieme telefoon.

Marifoon
Binnenvaart marifoon

De marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord. Vooral op de doorgaande vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, is de marifoon het communicatiemiddel bij uitstek. Ook in het overleg met de sluismeester, de brugwachter en de havenmeester is de marifoon een handig middel. Niet alleen met het personeel heb je verbinding, ook andere schepen breng je op de hoogte van je voorgenomen manoeuvres. Je kunt een marifoon zowel op zee als op de binnenwateren gebruiken. Als pleziervaarder ben je trouwens niet verplicht een marifoon aan boord te hebben.

Mocht je geen marifoon aan boord hebben, dan kun je, in geval van nood, je mobiele telefoon gebruiken. Niet overal op het water heb je echter bereik. En dan nog: de hulptroepen zijn gealarmeerd, maar schippers bij je in de buurt hebben geen flauw benul van de noodtoestand bij jou aan boord. De kans op snelle en effectieve hulp is dus altijd groter wanneer je de noodoproep via de marifoon uitzendt.

Ten minste één persoon aan boord moet beschikken over het basiscertificaat marifonie als je een marifoon aan boord wilt hebben. Je moet eerst het bedieningscertificaat marifonie behalen en daarna kun je de registratie aanvragen. Bij de registratie worden je gegevens opgenomen in het frequentiegebruikersregister en ontvang je een registratiebewijs. Het is verplicht om dit bewijs aan boord te hebben. Informatie over de registratie vind je op de website van het Agentschap Telecom. Je mag de marifoon pas op je schip installeren als je het certificaat en het registratiebewijs in je bezit hebt.

Naar boven

Portofoon

Handheld marifoon
Portofoon

Een maritieme VHF-portofoon (Very High Frequency) mag je, voor de veiligheid, in de pleziervaart gebruiken in plaats van een marifoon. Het gebruik van de portofoon geldt uitsluitend voor de Nederlandse wateren. In andere landen kunnen weer andere regels gelden. Realiseer je wel dat het bereik en de kwaliteit van de verbinding met een portofoon slechter is dan die van een marifoon.

 

Naar boven

Examen basiscertificaat Marifonie

Met het Basiscertificaat Marifonie mag je een goedgekeurde marifoon bedienen die is afgestemd op de binnenvaart. Je kunt in één dag de opleiding en het examen doen. Voor het basiscertificaat heb je geen praktijkexamen nodig. De minister heeft een aantal examinerende instellingen aangewezen die het Basiscertificaat Marifonie mogen afnemen.
Je hoort direct na het examen of je geslaagd bent. Bij een positief resultaat stuurt de instelling je binnen vier weken het certificaat toe, inclusief het formulier waarmee je zelf de registratie kunt aanvragen bij het Agentschap Telecom.
Een aantal cursussen vind je hieronder:

Soort cursus Start Plaats
Dagcursus marifonie inclusief examen vr 4 sept 2015 Cuijk
Dagcursus marifonie inclusief examen zo 20 sept 2015 Nieuwegein
Dagcursus marifonie inclusief examen do 8 okt 2015 Hoorn


Voor meer informatie over het examen zie ook: Marifoon examen

Naar boven

Marifoon met AIS

Marifoon met AISTegenwoordig kunt u een marifoon aanschaffen met ingebouwde AIS een automatisch identificatiesysteem.
voor meer informatie zie:AIS

 

 

Naar boven

GMDSS (Marcom-b)

GMDSS staat voor Global Maritime Distress and Safety System, ofwel Wereldwijd Maritiem Nood- en Veiligheidssysteem. Als je op zee vaart of plannen daartoe hebt en je wilt een marifoon gaan gebruiken in de zogeheten zeevaartuitvoering, dan kun je bij een marifoon ook speciale apparatuur aan boord hebben. Denk bijvoorbeeld aan DSC-marifoon GMDSS-portofoon, MF/HF, EPIRB en SATCOM.

Heb je een combimarifoon, dan moet je minstens het Marcom B-certificaat op zak hebben. Om het examen GMDSS af te kunnen leggen, moet je geslaagd zijn voor het basiscertificaat marifonie. Deze twee diploma's vormen samen het Marcom B. Overal ter wereld mag je de radioinstallatie op Nederlandse schepen bedienen. Maar je bent er nog niet. Behalve het theorie-examen is voor het Marcom B-certificaat de praktijktoets Operationele Vaardigheden verplicht. Het examen wordt afgenomen door de middelbare en hogere zeevaartscholen, een aantal andere opleidingsinstellingen en Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond. Volg je de cursus Basiscertificaat Marifonie bij ons? Dan krijg je de online theoriecursus GMDSS helemaal gratis. Onze dank gaat uit naar Zeevaartschool Terschelling.

Naar boven

Atis

ATIS staat voor Automatic Transmitter Identification System. Het systeem zorgt voor automatische identificatie van radiozenders op schepen in de kust- en binnenvaart. Marifoons en portofoons die op de binnenwateren worden gebruikt, moeten voorzien zijn van een ATIS-code.

Als je met de marifoon uitzendt, worden de roepletters van het schip automatisch gecodeerd meegezonden. Verkeersbegeleiders op verkeersposten, bruggen, sluizen en havenmeesters weten zo precies door wie ze worden opgeroepen. Ook bij storingen en calamiteiten kan met behulp van ATIS de identificatie en de locatie van een schip eenvoudig worden gevonden.

Mocht je een marifoon of portofoon aanschaffen, laat dan de ATIS-code programmeren. Deze vind je op het registratiebewijs. Registreren kan via Agentschap-Telecom. Het is bij de koop of verkoop van een boot inclusief de communicatieapparatuur en de daarbij behorende radio-identificaties erg belangrijk dat je de wijzigingen doorgeeft aan het Agentschap Telecom. Meer over de ATIS-code

zie ook: AIS (automatisch identificatiesysteem)
  Radar
  Meer over marifonie en de verschillende certificaten
  Marcom-A
  Marcom-B of SRC
  Marifoonkanalen
  Gratis mini marifoon cursus
  Spellingsalfabet

 

Naar boven

Auteur: Coen Cromjongh