Home » Marifoon aan boord, veiligheidsmiddel bij uitstek » Alles over het gebruik van marifoonkanalen

Alles over het gebruik van marifoonkanalen

De marifoonkanalen, het reguliere marifoonkanaal is kanaal 10. In kleine landen als Nederland en België met ook nog eens joekels van rivieren dicht bij elkaar, kan dat echter voor problemen zorgen.

Marifoonkanalen, op de binnenwateren gebruiken we kanaal 10

Als alle schippers tegelijk op kanaal 10 zitten, wordt het een drukke bedoening. Om die reden gebruiken we in Nederland speciaal daarvoor bedoelde marifoonkanalen, de zogenaamde blokkanalen. Elk gebied werkt met z’n eigen blokkanaal. De grenzen van die regio’s zijn ooit van hogerhand vastgesteld. Alle marifoonverkeer loopt via die blokkanalen en dus niet via kanaal 10.

Marifoonkanalen

Vaart u een gebied met een blokkanaal binnen, dan ziet u aan de kant een bord met rode rand en de letters VHF plus een cijfer. U raadt het al: het cijfer geeft het betreffende blokkanaal aan. Tip: zet uw marifoon aan op dit kanaal.
Rond grotere sluizencomplexen en beweegbare bruggen wordt één van de volgende marifoonkanalen gebruikt (18, 20 of 22). Nadert u een dergelijke sluis of brug, dan bent u verplicht de marifoon op dat betreffende kanaal af te stemmen. Zodra u de sluis uitvaart, schakelt u weer over op het blokkanaal. Geldt in dit gebied geen blokkanaal, dan stemt u uw marifoon af op kanaal 10.
Noodsituatie? Valt er iemand overboord of is er acuut hulp nodig?? Maak gebruik van de noodoproep op het betreffende (blok)kanaal met de woorden ‘Mayday, Mayday, Mayday’.

Kanaal 1 centrale meldpost IJsselmeer

Vaart u op het IJsselmeer, het Markermeer of de randmeren en is het zicht goed, dan mag u de marifoon op kanaal 1 zetten. Op dit informatiekanaal wordt elke vijftien minuten na ieder heel uur informatie verstrekt over het weer, de waterstanden, stremmingen enzovoort. Is het zicht slecht, dan stelt u uw marifoon af op kanaal 10. Ook op het IJsselmeer communiceren binnenvaartschippers namelijk altijd via kanaal 10. Logisch gevolg wanneer u op kanaal 1 zit, is dat u niet hoort wat er zich op kanaal 10 afspeelt. Om die reden hebben binnenvaartschippers minimaal twee marifoons aan boord.

Kanaal 16 het internationale noodkanaal

Dobbert u in een noodsituatie rond op het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee, de Noordzee, of de Ooster- of Westerschelde, dan plaatst u een noodoproep via kanaal 16. Dit is het internationale noodkanaal, dat door de kustwacht 24 uur per dag wordt uitgeluisterd. Geen marifoon of portofoon aan boord? Bel dan de kustwacht met uw mobiele telefoon op 0900 – 0111. Bel niet naar 112; dit zorgt slechts voor onnodige vertraging. Wanneer u de noodoproep doet via de marifoon, krijgt u contact met Den Helder Rescue. Het reddingsteam streeft ernaar mét reddingsboot binnen vijftien minuten uit te varen naar de plek des onheils. Let op: de ‘aanvaartijd’ kan enkel en alleen worden gehaald als u de procedure op de juiste manier uitvoert. Laat geen kostbare tijd verloren gaan!

De noodoproep

1. Spreek drie keer het woord ‘Mayday‘ uit.
2. Vervolg met: ‘Hier de.
3. Uw scheepsnaam (3x) +  Roepnaam (1x). [Papa, India, vier, nul, een, negen.] Nu weet Den Helder Rescue meteen om welke boot het gaat.
4. Iedereen houdt nu een korte radiostilte. De betreffende wachtsman of roerganger heeft nu de tijd om de kapitein te waarschuwen.
5. Geef het noodbericht:
– ‘Mayday‘ (1x)
– ‘Hier de “uw scheepsnaam (1x) + roepnaam (1x)”
Geef uw positie door. Het verdient voorkeur om de coördinaten van het GPS door te geven, maar u kunt ook iets roepen in de trant van ’twee mijl ten westen van de haven van Hoorn’.
Meld wat er loos is en waarom u meent hulp nodig te hebben. Brand? Man over boord? Een zinkende boot?
– Verstrek eventueel aanvullende informatie.

Thuiscursus Marifonie

Heeft u geen (nog geen) marifoon certificaat? Ga voor onze videocursus, inclusief examen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, nog geen 125 euro. Ja, ik meld me aan voor de videocursus marifonie inclusief het examen.

Ga terug naar eerste les van de marifooncursus

Ga naar de laatste les: Internationaal spellingsalfabet