| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Nieuwe examenonderwerpen

Examen wordt lastiger

Vanaf 2013 zijn er volgens de afbakening van de exameneisen een aantal onderwerpen toegevoegd waar over examenvragen gesteld kunnen worden.

Man over boordDenk aan “man over boord” (vrouwen zijn wijzer die vallen niet over boord) en hoe we de beste man weer aan boord halen, ruggelings of over de borst.

 

Over de stuurinrichting, waterverplaatsing en rompsnelheid. Maar ook over de stopstrepen in de sluis, over de stootwillen (fenders). Hoe en waar kan ik het beste ankeren rekening houdend met de wind en de stroming van het water.

In de meeste vaarbewijs cursussen en -cursusboeken vindt u wel “iets” over deze onderwerpen terug. Compleet nieuw in examens zijn de verschillende typen scheepsmotoren, tweetakt- en viertakt, met de bijbehorende smeringen, brandstoffen en aandrijvingen.
Emissies (uitlaatgassen) Maar ook moet u meer kennis hebben van de accu's, hoe deze geschakeld worden, parallel of serie, en hoe deze geladen worden.  Ook over de verhouding tussen ampère en de dikte van de stoomdraden kunnen vragen gesteld worden.

Tip! Bent u zich door middel van zelfstudie aan het voorbereiden op het vaarbewijs examen? Neem even een kijkje in onze kennisbank.

Cursusmateriaal van vóór 2013 is oud

Deze onderwerpen komt u niet of nauwelijks tegen in de cursusboeken van vóór 2013. Vaarschool Albatros heeft een aantal van deze onderwerpen voor u op een rijtje gezet.

zie: Accu´s  aan boord, serie- en parallelschakelingen
  Ankeren
  Brand aan boord; De F-brand
  Dubbelschroefs schepen
  Man over boord
  Middenbolder; Aankomen op de middenbolder
  Rompsnelheid
  Scheepsmotoren, tweetakt, viertakt, brandstoffen, emissies
  Sluizen, naderen en schutten
  Verkeersborden en tekens op het water
  Nieuwe examenonderwerpen 2014 / 2015
  Tips & Trucs om uw vaarbewijs te halen in 2015

 

naar boven

De cursussen bij Vaarschool Albatros worden continu up-to-date gehouden.