| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Watersportnieuws

Vamex start omruilactie oude vaarbewijzen

Bent u nog in het bezit van het oude vaarbewijs afgegeven tussen 1992 en 2000, wees alert. De geldigheidsduur loopt binnenkort af. De Vamex is reeds een omruilactie gestart.
Meer, zie: oud vaarbewijs

Vaarbewijs verlengen is afgeschaft
Vaarbewijs verlengen is afgeschaft. Het Klein Vaarbewijs blijft de rest van uw leven geldig. Ook de vaarbewijzen die behaald zijn voor 1 juli 2014 met een vervaldatum. Zelfs met een verlopen vervaldatum op uw pasje mag u gewoon blijven varen in Nederland. meer
10 jarige jongen haalt zijn vaarbewijs

jongste deelnemer vaarbewijsDe 10 jarige Mathijs Kremer is de jongste schipper in het bezit van een vaarbewijs. Op zaterdag 14 september is Mathijs namelijk geslaagd voor het felbegeerde vaarbewijs, na een cursus bij Vaarschool Albatros. Met een hele goede score van 65 punten.
Dat is een zéér knappe prestatie volgens Coen Cromjongh, hoofd docent bij Vaarschool Albatros. Op dit moment is het namelijk flink lastig om in een kéér je vaarbewijs te halen. Je moet een behoorlijk portie kennis en inzicht in de materie hebben om te slagen. Vroeger kon je een aantal vragen uit je hoofd leren en klaar is Kees. Tegenwoordig ben je echt in staat een om een schip te besturen zodra je het vaarbewijs hebt gehaald. En dat is natuurlijk de bedoeling.
Met dit bewijs mag Mathijs schepen varen met een lengte tot 25 meter. Hij moet nog echter nog wel acht jaar geduld hebben; je moet namelijk 18 jaar zijn om dit soort schepen te mogen varen.
In november komt Mathijs  de aanvulling op vaarbewijs deel 1 te halen, zodat hij ook wereldwijd op de ruime wateren mag varen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van veranderingenWilt u op de hoogte blijven van veranderingen waar u echt wat aan heeft. Wij informeren u graag. Nee, u ontvangt van ons geen flauwekul berichten. meer

Vaarbewijs benaming is veranderd

Doet u vaarbewijs examen deel 1. Het examen heet vanaf nu KVB1 en op uw vaarbewijs pasje komt te staan vaarbewijs I. (romeinse cijfer) Gaat u voor het complete vaarbewijs, doet u examen 1 en 2, op uw pasje komt dan vaarbewijs II te staan. Vanaf nu kunt u de examens onafhankelijk van elkaar afleggen.
U kunt gaan voor examen 1, voor 2 en voor 1 en 2. Gaat u eerst voor examen 2, en u slaagt, krijgt u geen vaarbewijs. U krijgt een certificaat. Pas nadat u het examen KVB1 heeft gehaald krijgt u het complete vaarbewijs II pasje, bent u er nog!

Gaat u op vakantie naar Italië?

Op vakantie naar italieNederlanders die 's zomers met een boot naar Italië op vakantie gaan moeten een nieuw 'Italië-certificaat' bij hun verzekeraar opvragen.
De Italiaanse overheid heeft een forse verhoging van WA-bedragen ingevoerd. Het minimaal verzekerde bedrag voor personenschade gaat van € 2,5 miljoen naar € 5 miljoen en de dekking van zaakschade wordt ook verdubbeld: naar minimaal € 1 miljoen. De Italiaanse overheid kan boetes van ruim € 3.000,- opleggen als bootbezitters onvoldoende verzekerd zijn of niet het juiste certificaat bij zich hebben.
Bron: Assurantiemagazine 23 juni 2012.

Vamex waarschuwt voor misleidende informatie.

Vamex waarschuwt voor misleidende informatie en te eenzijdige voorbereiding. Stichting Vamex is in Nederland de enige bevoegde instantie waar u het examen voor het klein vaarbewijs kunt afleggen. Het percentage kandidaten die zakken voor het vaarbewijs examen is op dit moment zeer hoog. Vroeger was het mogelijk om de vragen uit uw hoofd leren, deze kwamen letterlijk terug op het vaarbewijsexamen. De Vamex monitort alle examenvragen en past de vraagstelling continu aan. De Vamex waarschuwt voor partijen die via het internet oefenvragen aanbieden die gelijk zijn aan het echte vaarbewijsexamen. Dat is pertinent onjuist, de examenvragen zijn niet openbaar.
Ga niet in zee met sites die beweren dat ze over de officiële vaarbewijs examens beschikken. Niemand beschikt over de officiële vragen. Op dit moment is het zo dat, indien u alleen oefent met de reguliere cursusboeken al dan niet in combinatie met een cd-rom, de kans dat u slaagt minimaal is. Ga in zee met een vaarschool waar ze dag in dag uit met de materie bezig zijn.

zie ook: Vamex
zie ook: Is het moeilijk om je vaarbewijs te halen

Slagingspercentage Vaarschool Albatros bijna 100 procent

slagingspercentage Vaarschool Albatros bijna 100%HOORN - Vaarschool Albatros stond afgelopen weekend in het teken van het marifoonexamen. Een groot aantal cursisten doorstond de proeve vrijdag en zaterdag met glans.

“Met een slagingspercentage van bijna honderd procent mogen we trots zijn”, zegt eigenaar Coen Cromjongh, die slechts één kandidaat een onvoldoende moest geven. “Niet alleen ik, maar ook de deelnemers kunnen met recht tevreden zijn.”

De cursisten varieerden in leeftijd van 16 tot 72 jaar. En behalve pleziervaarders legde ook een groot aantal aankomende binnenvaartschippers examen af. Zelfs de bekende rondvaartbootrederij Lovers uit Amsterdam vertrouwde haar aankomende kapiteins toe aan de expertise van Vaarschool Albatros.

“Een leuke bijkomstigheid was dat er een aantal voormalig postbestellers meedeed”, zegt Cromjongh. “Deze mensen verkeren momenteel in de laatste fase van hun omscholingstraject bij de zeevaartschool in IJmuiden.” Eerder haalden de ex-bodes al hun klein vaarbewijs bij Albatros.

Meer informatie over marifonie en alles wat daarbij komt kijken, is te vinden op vaarbewijzen/marifoon

Een aantal reacties van de gelukkige cursisten is te lezen op www.vaarschoolalbatros.nl/reacties_marifooncursus.html

Het vaarseizoen begint, kent u de regels nog?

Kent u de regels nogBegint het bij u ook al te kriebelen? Stilaan warmt het water weer een beetje op en uw boot staat glanzend en wel klaar om het water weer in te glijden. Maar, hoe zit het ook alweer met de vaarregels? Wat was ook weer de maximaal toegestane snelheid? Waar mag u wel varen en waar niet? Wanneer hebt u wel een vaarbewijs nodig en wanneer niet?
Op de website www.vaarbewijzen.nl vindt u alles over voorrangsregels, varen op de rivieren, de dode hoek van de grote vrachtschepen en wat dies meer zij. Handige animaties geven u bovendien precies aan, hoe de vork in de steel zit.

Waterport boetes 2014 fors verhoogd

Waterport boetes fors verhoogd Boetes op het water wederom fors verhoogd in 2014. Varen zonder vaarbewijs 550 euro (tarief 2013 - 500 euro), varen zonder groot vaarbewijs 1000 euro, snelheidsovertredingen tot 6 km/uur 85 euro. Maar niet alleen voor de motorboot ook de schipper van de zeilboot moet bij een overtreding diep in de buidel tasten.

zie ook: boetes op het water

Vamex opent vijfde examenlocatie

Vamex opent vijfde locatieGoed nieuws voor toekomstige vaarbewijs kandidaten in Noord-Holland. Vanaf nu kunt u op vijf verschillende locaties het vaarbewijsexamen afleggen namelijk Alkmaar, Zoetermeer, Dordrecht, Zwolle en Den Bosch. De locatie in Nieuwegein is gesloten en vervangen door locatie Den Bosch.

zie: Vaarbewijs examen

Bejaarde man (80) haalt marifooncertificaat

De hoogbejaarde heer Toet (80) uit Vlissingen heeft afgelopen weekend zijn marifooncertificaat weten te bemachtigen. "Ik werd elke keer aangehouden; het kostte me een vermogen."Toet vaart al jarenlang met zijn boot in druk vaarwater en heeft om die reden een marifoon aan boord. Omdat hij echter niet over de benodigde papieren beschikte, kreeg hij om de haverklap boetes. De bejaarde Vlissinger was het beu en besloot de schoolbanken op te zoeken. De voorbereidende cursus voor het marifoonexamen volgde Toet via internet. Toen hij de stof beheerste, reed hij naar de examenlocatie van Vaarschool Albatros in Hoorn en legde daar met veel succes het examen af. "Een hele knappe prestatie", vindt Vaarschool Albatros. Eigenaar Coen Cromjongh: "Het is werkelijk een unicum dat hoogbejaarde cursisten een vaarbewijs of marifooncertificaat halen. In de twintig jaar dat wij bestaan, is het slechts drie keer voorgekomen dat een tachtigplusser dat presteerde. Dat Toet zich de leerstof eigen maakte via internet, maakt dit geval natuurlijk extra bijzonder."

Noodsignalen overboord gegooid in haven

Noodsignalen overboord gegooid in haven GMDSS is het wereldwijde maritieme nood- en veiligheidssysteem en één van de onderdelen daarvan bestaat uit een EPIRB een radiobaken dat automatisch geactiveerd kan worden en zo een noodsignaal uitzendt. Tijdens een nachtelijke ruzie aan boord van een jacht in de haven van Andijk liepen de gemoederen zo hoog op dat niet alleen de pannen en het servies maar ook de EPIRB in het water werd gegooid. Hierop werd een noodsignaal uitgezonden en werden de reddingboten van Andijk en Medemblik door het kustwachtcentrum gealarmeerd. Met de melding prio 1 dat wil zeggen de hoogste staat van paraatheid ''schip gezonken in de haven van Andijk". Waarschijnlijk was er drank in het spel. Bron:webregio.nl

meer over: marifonie en epirb