| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Voorbereiding op uw examen

Scheepstermen tijdens het examen.

Niet alleen tijdens de voorbereiding op het vaarbewijs examen, maar ook tijdens het varen, krijgt u te maken met de gebruikte terminologie aan boord. Hier vindt u een aantal handige animaties van de gebruikte termen met de bijbehorende uitleg. Bakboord en stuurboord gaat meestal wel (bakboord is links één r en stuurboord is rechts, tweemaal een r).
Maar hoe werkt het nu tijdens het inhalen, houdt u uw voorganger nu aan bakboord of aan stuurboord. Of stel u heeft een poosje gevaren en wilt de boot vastmaken. Gaat u nu aanmeren of afmeren? Veel van de gebruikte scheepstermen stammen uit de tijd van de Vikingen, en die hebben wij bijna letterlijk overgenomen.

Besluit u om op te gaan voor het examen klein vaarbewijs, hetzij door zelfstudie hetzij door middel van een mondelinge cursus, bestudeer dan eerst grondig deze begrippen en bekijk de animaties. Zodra u deze begrippen begrijpt, zult u zien dat het makkelijker is om de lesstof tot u te nemen.

Tip! Bent u zich door middel van zelfstudie aan het voorbereiden op het vaarbewijs examen? Neem even een kijkje in onze kennisbank.  KVB1 KVB2
Aanmeren / Afmeren X  
Bakboord / Stuurboord X X
Boegschroef / Hekschroef X  
Betonning, het laterale stelsel X  
Betonning, het cardinale stelsel X X
Blauwvaren - varen op de rivieren X  
Dodehoek - varen op de drukke vaarwegen X  
Eb en vloed   X
Hogerwal / Lagerwal X X
Loef / Lij X  
Oplopen X  
Springen / trossen X  
Springtij / Doodtij   X
Vaarregels X  
Waar vind ik?   X
Werking van het roer X  


naar boven