| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Wie zijn wij | Inlog

Vaarbewijs examen

Examen KVB1 en KVB2

vaarbewijs examen

Vaarbewijs examen

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs examen 1, KVB1

Vaarbewijs A

Vaarbewijs examen 2, KVB2

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs examens apart of tegelijk?

Geslaagd

Geslaagd

proefexamen

Vaarbewijs proefexamen

 

Examen

Ga je binnenkort het vaarbewijs examen afleggen? Lees dan het volgende even goed door. Ben je meteen goed op de hoogte. Onderschat het examen niet, het is zeker geen kleinigheid.

Het examen klein vaarbewijs wordt door de Stichting Vamex via een beeldscherm afgenomen. Dit is een door de overheid aangestelde organisatie die examens af mag nemen.

Je kunt op iedere werkdag tussen 9.30 uur en 16.00 uur een vaarbewijs examen maken op een van de vijf examenlocaties in Alkmaar, Zoetermeer, Dordrecht, Den Bosch en Zwolle. Een keer per maand wordt op alle locaties op zaterdag het examen afgenomen.

Wil je meer weten over de onderwerpen, het aantal vragen per onderwerp en de bijbehorende punten van het examen? Klik dan hier!

In de zomermaanden wordt extra mankracht ingezet bij de Vamex om de stroom spoedaanvragen te verwerken, ondanks alles kunnen de wachttijden flink oplopen. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk een examendatum te reserveren. Dit is alleen mogelijk via internet.

Naar boven

Examen klein vaarbewijs deel 1 -KVB1-

Het examen Klein Vaarbewijs I (VB1) bestaat uit 40 meerkeuzevragen en duurt 60 minuten. De vragen zijn 1, 2 of 3 punten waard. De maximumscore is 80 punten. Om te slagen moet je minimaal 56 punten halen. De kosten voor dit examen bedragen 49 euro.

Naar boven

Examen klein vaarbewijs deel 2 -KVB2-

Ben je al in het bezit van het Klein Vaarbewijs I (of het getuigschrift Klein Vaarbewijs I)? Dan kun je het aanvullend examen (VB2) maken om het complete Klein Vaarbewijs te bemachtigen. Het VB2- examen bestaat uit 23 multiple choice-vragen en 2 open navigatievragen. De vragen zijn 1, 2, 3 of 4 punten waard. Dit examen duurt maximaal 90 minuten. De maximumscore is 50 punten. Om te slagen moet je minimaal 35 punten behalen. De kosten voor dit examen bedragen 59 euro.

naar boven

Examen deel 1 en 2 samen

Je kunt de examens VB1 en VB2 ook in een keer achter elkaar maken: Je maakt uiteraard eerst deel 1 en stoomt aansluitend door naar het aanvullend examen. De kosten voor dit examen bedragen € 75,-.

naar boven

Geslaagd!

Als je klaar bent met je examen hoor je direct of je geslaagd bent. Is het feest? Dan krijg je het aanvraagformulier mee naar huis. Na het behalen van je examen moet je drie documenten naar de Stichting Vamex opsturen. Dat zijn het foto formulier, kopie geldig legitimatiebewijs en een medische verklaring.
Ook je pasfoto mag je in de envelop doen. Kosten aanvraag en afgifte: 21 euro.

Heb je alle benodigde stukken ingestuurd? Heb dan nog een weekje geduld voordat het vaarbewijspasje bij je op de deurmat ploft. Het grote moment is daar: je mag nu varen met een vaarbewijsplichtig schip!


De boete voor het varen zonder vaarbewijs – dit geldt ook als u net uw examen hebt behaald! – is fors. Dit 'vergrijp' kost u 500 euro. Ook bent u zonder vaarbewijs niet verzekerd.

zie ook: Hoe en waar kan ik het beste mijn vaarbewijs halen?
  Wat zijn de totale kosten om een vaarbewijs te halen?
  Proefexamen
  Onderschat het examen niet
  Mondeling examen/ 3x gezakt
  Vaarbewijs kopen
  Bezwaar maken examenuitslag
  Leeftijd examen

Korte film over het vaarbewijs examen.

zie ook: Alles over vaarbewijzen
Vaarbewijs halen doe je zo
movies

 

Naar boven