| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Wie zijn wij | Inlog

Vaarbewijs leeftijd

Wat is de leeftijd voor een vaarbewijs plichtig schip.

Om een vaarbewijs plichtig schip te mogen besturen moet u 18 jaar zijn, je mag wel eerder het examen doen, je vaarbewijs krijg je pas op je 18 de verjaardag.

En wat mag dan wel?

Iedereen mag zeilen, roeien, waterfietsen  kanoën  daar worden namelijk geen leeftijd eisen aan gesteld, mits de boot kleiner is dan 7 meter lengte. Is de boot tussen 7 meter en 15 meter lengte, geldt er de eis dat je 16 jaar moet wezen. Is de boot groter dan 15 meter moet de bestuurder 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een vaarbewijs.

Mag ik ook met een motorboot varen?

Jazeker, zodra er gebruik gemaakt wordt van een motor(tje) moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn. Mits deze niet harder kan varen (volgas) dan 13 km/uur. Deze eis geldt op verreweg de meeste wateren in Nederland. Een klein rubberbootje met een motortje van 5 pk gaat al snel harder dan 13 km/uur. En dan moet de bestuurder 16 jaar zijn.
De limiet is 20 km/uur dat is dan ook gelijk de grens.
Alle motorboten die harder kunnen varen dan 20 km/uur allen onder de categorie snelle motorboot. Dan dient de bestuurder 18 jaar te zijn, in het bezit van een vaarbewijs, de boot en de inrichting moeten gelijk aan een aantal eisen voldoen.
Zodra u een vaarbewijs heeft maakt het ook niet meer uit hoe snel de boot kan varen, al vaart u 200 km/uur. Uiteraard zit hier ook weer een maar aan. De maximale snelheid in Nederland is 20 km/uur, er zijn wel de zogenaamde snelvaargebieden waar u het gas volledig open mag trekken.

zie ook: Snelheid op het water
  Varen zonder vaarbewijs
  Vaarregels
  Kosten vaarbewijs halen
  Kan ik wel eerder mijn vaarbewijs halen

 

naar boven