| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Vaarbrevet, stuurbrevet

Nederlands Vaarbewijs voor Vlamingen

Antwerpen Hasselt Gent Leuven
Brugge Kortrijk Zemst Sint-Niklaas
Knokke-Heist Vilvoorde Oostkamp Leopoldsburg


Veel watersportliefhebbers uit de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen komen ieder jaar naar Nederland om daar het vaarbewijs te halen. Heel verwonderlijk is dat niet. Ten opzichte van het Belgische stuurbrevet, vaarbrevet kent het Nederlandse vaarbewijs louter voordelen.

Naar boven

Vijf argumenten voor het Nederlandse vaarbewijs:

Het Nederlandse systeem van vaarbewijzen is qua regels gelijk aan het Vlaamse. Het Belgische Beperkte Stuurbevret staat gelijk aan het Nederlandse Vaarbewijs 1. Het Belgische Algemeen Stuurbevret is gelijkwaardig aan het Nederlandse Vaarbewijs 2.

Het Nederlandse examen is inhoudelijk iets moeilijker. Maar voor dit vaarbewijs zijn geen praktijklessen verplicht. In België moet u twaalf uur aantoonbare vaarervaring hebben. Heeft u dat niet dan moet u zes uur lang praktijkles volgen bij een erkende vaarschool.

In België wordt slechts drie keer per jaar een vaarbewijsexamen afgenomen. Om die reden moet u al in de winter een afspraak maken voor een examen. Als de zon eenmaal lekker begint te schijnen en u de drang voelt het water op te gaan, bent u te laat.

In Nederland kunt op iedere werkdag het examen afleggen. Als u het examen met goed gevolg afrondt, krijgt u het Nederlandse vaarbewijs thuisgestuurd. Da's toch net even anders. Als alles volgens plan verloopt, hoeft u maar één keer naar Nederland, namelijk om uw examen te doen. De Nederlandse cursus voor het vaarbewijs kunt u thuis achter de computer volgen.

Dankzij die cursus bent u optimaal voorbereid op het examen. Voor vragen mag u tijdens deze computercursus altijd bellen met één van de Nederlandse cursusdocenten.

Kijk voor vaarbewijscursussen en marifooncursussen in Nederland op.


Vaarbewijs cursus Nederland

 

zie ook: Varen in België


Naar boven