| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Binnenvaartpolitiereglement

Het BPR dient u aan boord te hebben

BinnenvaartpolitiereglementElk schip dient een recent exemplaar van het binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te hebben met uitzondering van kleine open schepen, zoals een open sloep, speedboot, waterscooter et cetera.
Er wordt van iedere Nederlander verwacht dat men de wet kent. Dat is op het water ook zo. Om nou het hele BPR uit je hoofd te leren is geen optie. Daarom is er een plicht om het reglement aan boord te hebben, zodat u in precaire situaties het betreffende reglement kunt raadplegen. Er is een soort ontsnappingsluik ingebouwd, dat is artikel 1.04 en 1.05. Daarin staat onder andere dat u alles in het werk moet stellen om de vaart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen, ook indien u voorrang heeft en het dreigt mis te gaan, moet u wijken. Uiteraard geldt dit ook voor de andere schipper.
Het BPR mag u tegenwoordig ook digitaal aan boord hebben, wel zo dat u deze onmiddellijk kunt raadplegen. Via deze link kunt u het BPR downloaden en opslaan. Wilt u het liever in boekvorm dan adviseren wij u de wateralmanak deel 1 aan te schaffen.

Tevens vindt u in het reglement een aantal bijlages. Denk aan: tekens. Land van herkomst (Bijlage 1). De geluidseinen (bijlage 6), verkeerstekens (bijlage 7).
Tijdens het vaarbewijs examen wordt regelmatig verwezen naar bijlage 9 en 15. Dat zijn lijsten met vaarwegen, waar u minimaal een bepaalde snelheid moet kunnen varen. Tevens moet u op deze wateren, tijdens slecht zicht aan bepaalde eisen voldoen.


Grondige kennis

Voor vaarbewijs deel 1 moet u van een aantal reglementen “grondige kennis” hebben. Tijdens het vaarbewijs examen worden daar ook een flink aantal vragen over gesteld. Bent u eenmaal in het bezit van het vaarbewijs kunt u altijd aantonen dat u over de kennis beschikt(e).
Wij leggen u de belangrijkste termen en begrippen in normale mensentaal uit. Vaarbewijzen.nl is een informatieve website maar met een kleine commerciële ondertoon. Bent u van plan om in de toekomst uw vaarbewijs te halen, dan verwijzen wij u graag door naar Vaarschool Albatros.

Vaarbewijs tips! Wat is volgens het binnenvaartpolitiereglement een:
Schip
Klein schip
Groot schip
Snelle motorboot
Zeilschip
Sleepboot
Roeiboot, kano, kajak

 

naar boven

Auteur: Coen Cromjongh