Home » Binnenvaartpolitiereglement – BPR | Tips en downloaden » Wat moet ik verplicht aan boord hebben?

Wat moet ik verplicht aan boord hebben?

Wat moet ik verplicht aan boord hebben en moet een boot ook een naam hebben? Zolang u geen vaarbewijs nodig heeft voor de boot, en u vaart alleen op de binnenwateren. Hoeft u geen reddingsvesten, brandblusser et cetera aan boord te hebben. Peddels en anker zijn ook niet verplicht, maar kunnen wel reuze handig zijn.

De boot moet een naam hebben

Wel moet uw schip altijd voorzien zijn van een naam en u moet het reglement (BPR) aan boord hebben. Dit laatste geldt echter alleen indien uw schip is voorzien van een kajuit. Heeft u een open boot, hoeft u het reglement niet aan boord te hebben.
Volgens het binnenvaartpolitiereglement mag een klein motorschip niet deelnemen aan de scheepvaart indien deze niet is voorzien van een naam of een kenspreuk (kreet, leus, zinspreuk). Dit moet zijn ingevoerd in goed leesbare onuitwisbare latijnse letters en/of arabische cijfers. Tevens moet de naam en de woonplaats van de eigenaar op een in het oog vallende plaats aan de binnen- of buitenkant van het schip zijn aangebracht.

Zodra de boot sneller kan varen dan 20 km/ uur, valt u onder de categorie “snelle motorboot”. Dan hoeft deze niet voorzien te zijn van een naam, maar van een registratie bewijs. Als eigenaar van een snelle motorboot of waterscooter bent u namelijk verplicht uw vaartuig te registreren. Na registratie ontvangt u een registratiebewijs en bent u verplicht een registratieteken aan te brengen op de romp van het vaartuig. Dit teken moet aan beide kanten van de boot goed zichtbaar zijn in een kleur die sterk afwijkt van de ondergrond. De letters en cijfers moeten tenminste 150 millimeter hoog en 100 millimeter breed zijn. Bij waterscooters mogen deze afmetingen afwijken, maar een hoogte van honderd millimeter en een breedte van zestig millimeter minimaal blijft vereist.

Heb je een snelle motorboot moet je verplicht aan boord hebben:

  • Vaarbewijs
  • Registratiebewijs
  • Dodemansknop (koortje moet om)
  • Reddingsvesten voor ieder der opvarenden
  • Minimaal een 2 kg brandblusser

Zie ook:

Vaarbewijs wat is dat? Meerdere zeilbootjes varen door elkaar heen.

Wat is een vaarbewijs? Een vaarbewijs is een bewijs dat je mag varen. Maar wat is dat eigenlijk? En mag ik dan overal varen?

Wat moet ik verplicht aan boord hebben. Het bouwersplaatje met de CE markering

Tweedehands boot. Als ik een tweedehandsboot koop waar moet ik op letten. Uiteraard dat deze er goed uitziet. Waar moet ik nog meer aan denken?

Aanschaf boot in het buitenland

Aanschaf boot buitenland. En als ik een boot wil aanschaffen in het buitenland. Moet ik dan nog met bepaalde zaken rekening houden?

Gaat u voor een cursus vaarbewijs, kijk even bij onze mogelijkheden om je vaarbewijs te halen.