Home » Binnenvaartpolitiereglement – BPR | Tips en downloaden » Wateralmanak, een onmisbaar boekwerk voor aan boord

Wateralmanak, een onmisbaar boekwerk voor aan boord

Wateralmanak een onmisbaar boekwerk voor aan boordIn de Wateralmanak vind je veel handige weetjes dit boekwerk is onmisbaar aan boord. Wateralmanakken zijn er in twee soorten, te weten deel 1 en deel 2. In deel 1 tref je onder meer het vaarreglement aan dit boekwerk moet je verplicht aan boord hebben, indien je schip is voorzien van een kajuit.

Ben je in het bezit van een open boot hoef je het boekwerk niet aan boord te hebben.  In de wateralmanak deel 2 vind je veel handige weetjes over bijvoorbeeld de vaarregels, maar ook over de verschillende tijden waarop sluizen en bruggen draaien.

De wateralmanak is een onmisbaar boekwerk

Mocht u op het lumineuze idee komen met behulp van de waterkaart een tocht te plannen, neem dan het volgende ter harte. Op de waterkaart vindt u waterdieptes en brughoogtes, maar de beschreven maten kunnen nogal afwijken van de realiteit. Ze worden namelijk gegeven vanaf een bepaalde waterstand, ook wel het kanaalpeil genoemd. Na een flinke portie hemelwater ligt het waterpeil aanzienlijk hoger dan de op de waterkaart aangegeven waterhoogte. Vanzelfsprekend is de brughoogte in dat geval iets lager.
Gelukkig is daar de marifoon. De brugwachter in functie is nooit te beroerd u informatie te verschaffen aangaande de actuele doorvaarthoogte. Weet anderzijds dat de beste man of vrouw zuur gaat kijken wanneer de brug voor u geopend wordt, terwijl blijkt dat u er prima onderdoor had kunnen varen. Waarvoor u ook deel 2 van de almanak kunt raadplegen, is voor de bedieningstijden van de sluizen.

Ook informatie over jachthavens waar u een tijdelijke ligplaats kunt nemen, over
sanitaire voorzieningen en over de aan- of afwezigheid van stroomaansluiting, vindt u in de almanak te kust en te keur. Zelfs voor tarieven kunt u in het boekwerk terecht. Een ligplaatstarief wordt berekend per strekkende meter.
De prijzen worden door de bank genomen afgerond. Onthoud vooral heel goed dat de gemiddelde havenmeester een rekenwonder is. Jokken over de lengte van de boot is meestal niet zo slim.

Zie ook:

Gaat u voor een cursus vaarbewijs, kijk even bij onze mogelijkheden om je vaarbewijs te halen.