Home » BTW boot | zorg voor de BTW verklaring van uw boot

BTW boot | zorg voor de BTW verklaring van uw boot

Btw verklaring bij aankoop bootBTW bij Koop en verkoop boot. Vooral bij reizen in het buitenland is het belangrijk dat u kunt bewijzen dat een schip vrij is van btw-heffing. Koopt u een schip, vraag dan altijd naar een document dat bewijst dat de btw is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld de originele rekening zijn. Verkoopt u uw schip? Zorg er dan voor dat de nieuwe eigenaar dit document in handen krijgt. Deze verklaring is onbeperkt geldig bij de boot waarvoor deze is verstrekt.

Sinds 1993, het jaar dat in de EU de regeling Omzetbelasting Binnenmarkt in werking is getreden, kennen schippers de voordelen van een verenigd Europa. Vanaf dat jaar kunnen boten in andere landen worden ingevoerd en verblijven, zonder dat u extra invoerrechten of btw moet afdragen. Voorwaarde is dat het schip in het land van herkomst is geregistreerd. Ook moet u kunnen aantonen dat u al belasting in een Europees land hebt betaalt. Kunt u dat niet, dan is het mogelijk dat u moeilijkheden krijgt met de douane in verschillende Europese landen. De douane is bevoegd uw schip in beslag te nemen tot de papieren in orde zijn.

Beschikt u niet over de originele papieren?

Dan is het mogelijk een zogenoemde btw-vrij-verklaring van de douane aan te schaffen. Dit is een officieel document dat in heel Europa geaccepteerd wordt. Op het formulier staan de gegevens van het schip vermeld, evenals de bevestiging dat het schip vrij is van btw-heffing. Omdat de naam van de eigenaar niet op het document staat, kunt u dit document gemakkelijk doorgeven aan eventuele volgende eigenaren.
Hier kunt u een verklaring downloaden.

Zie ook: varen in Europa