| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Etiquette op het water

Wellevendheid

Een goede schipper is een heer, of een dame. Dat toont u in uw gedrag op het water. Een heer of dame past de snelheid van het vaartuig aan als de situatie daar om vraagt. Een te hoge snelheid ontsiert iedere manoeuvre bijvoorbeeld bij het afmeren in havens of bij het uitvaren van sluizen. Daarnaast veroorzaakt een grote hekgolf overlast voor vissers, kleinere schepen, kano's en zwemmers. Ook de beschoeiing en de natuur hebben hieronder te lijden.
De etiquette op het water is zeer belangrijk in en in de buurt van sluizen. Rustig wachten op uw beurt is het devies. Voordringen veroorzaakt vaak wrijving met andere schippers. Bij sluizen heeft de beroepsvaart altijd voorrang. Verleen daarom in ieder geval voorrang aan beroepsschepen.

Voordek

Samen met andere schippers zorgt u ervoor dat de sfeer op het water goed blijft. Zet elkaar daarom de voet niet dwars, maar help elkaar als het nodig is. Sta andere schepen toe langszij te komen. Bent u zelf gemeerd langs een ander schip, gebruik dan het voordek van uw buurman om aan land te komen. Tenzij anders is afgesproken.
Steek ook een helpend handje toe als dat nodig is. Bijvoorbeeld door andermans trossen aan te nemen bij het afmeren. U weet zelf hoe fijn het is hiermee geholpen te worden.
Denk ook aan het uiterlijk van uw schip. Zorg voor een correcte vlagvoering. De etiquette vereist dat u uw natievlag neerhaalt bij zonsondergang.

zie ook: Leeftijd examen
  Registratiebewijs
  Verzekering
  Veiligheid aan boord
  watersport quiz

 

Naar boven