Jetski of waterscooter? Waverunner, Bombardier, Sea-Doo, Kawasaki, Yamaha.
Altijd al eens een waterscooter willen besturen? Hieronder lees je de nodige informatie over de waterscooter zelf, veiligheidsmaatregelen en de vereiste vergunningen en bewijzen. Er is een groot verschil tussen waterscooters en jetski’s.
Waterscooters met 300 pk geen uitzondering
Je hebt vast wel eens een éénpersoons waterscooter voorbij zien scheren, maar op sommige modellen zijn extra zitplaatsen ingeruimd, zodat je zelfs met z’n vieren tegelijk over de schuimkoppen kunt vliegen. Waterscooters met 300 pk zijn vandaag de dag geen uitzondering meer. Deze snelheidsmonsters kunnen snelheden bereiken tot wel 130 kilometer per uur. Dergelijke krachtpatsers brengen je binnen luttele seconden op een snelheid van 100 kilometer per uur. Een geweldige ervaring, maar veiligheid gaat boven alles.
Een jetski besturen vergt ervaring
Een jetski en een waterscooter zijn voor de wet gelijk, maar er is wel een degelijk verschil.
Een waterscooter bestuur je zittend, terwijl jetski’s ook staand zijn te besturen. Het is dan ook niet zo gek dat het varen met een jetski meer ervaring en oefening vergt.
Evenals moderne waterscooters wordt de jetski aangedreven door een waterjetmotor waarbij het water van voren naar achteren wordt geperst.
Door de enorme kracht die dit teweegbrengt, wordt de jetski als een speer vooruitgeschoten.
250 meter uit de kust
Niet alle vaargebieden zijn geschikt voor een jetski of waterscooter. Gedeelten voor snelvaren worden meestal aangegeven door middel van gele tonnen. Binnen deze afrastering mag je gedurende een deel van de dag zo snel varen als je maar wilt. Het kan geen kwaad plaatselijk informatie op te vragen over de geldende regelgeving. Soms moet je in bezit zijn van een plaatselijke vaarvergunning.
Varen op het IJsselmeer of Markermeer
Op onder andere het IJsselmeer en het Markermeer mag je vanaf 250 meter van de waterkant alle registers opentrekken. Blijf altijd rustig, ook als je omslaat en in het water komt te liggen. Houd wel altijd de dodemansknop om. Deze zorgt ervoor dat de scooter afslaat als je per ongeluk overboord slaat. Op de onderkant van de waterscooter wordt beschreven hoe de knop weer bevestigd moet worden om verder te kunnen varen. Je kunt hierbij het beste vanaf de achterkant weer op de waterscooter klimmen.
Voor het besturen van een waterscooter heb je een vaarbewijs, een registratiebewijs en een reddingsvest nodig. Een reddingsvest voor iedereen aan boord.
Hiernaast is verzekering verplicht en moet er een brandblusser aan boord zijn. Een deugdelijke valhelm wordt aanbevolen.
Aandachtspunten voor het besturen van de waterscooter of jetski
Hou de temperatuur in de gaten, draag onder je vest een wetsuit. Voorkom onderkoeling voor het geval je overboord slaat.
Waterscooters worden meestal aangedreven door een waterjetmotor.
Deze zuigt het water aan de voorkant aan en stuwt het vervolgens met een krachtige pomp naar achteren. Door de enorme kracht die dit teweegbrengt, wordt het voertuig als een speer vooruit geschoten als je de gashendel flink opentrekt.
Let op bij starten in ondiep water. Het is beter het voertuig naar een wat dieper stuk water te duwen (van ongeveer een meter diepte), rustig te starten en pas in open water de gashendel lekker open te trekken.