| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Klein Pleziervaartbewijs

Hoe klein is klein

Klein vaarbewijs

Klein vaarbewijs

Het klein pleziervaartbewijs kunt u behalen terwijl u met beide benen aan de wal blijft staan. Vanuit de schoolbanken doet u de meest essentiële kennis op, die u in staat stelt plezierschepen met een lengte tot 25 meter te besturen.
Het aantal pk's doet hierin niet ter zake. Kortom, het bijvoeglijk naamwoord 'klein' is in dit verhaal nogal betrekkelijk. Temeer omdat u niet alleen in Nederland, maar ook buiten Nederland en zelfs wereldwijd bevoegd bent de woeste baren te bevaren. Ook kunt u in welke haven dan ook een boot huren met dit vaarbewijs op zak.

Het is voor het behalen van dit bewijs niet noodzakelijk het water op te gaan. Als u het diploma hebt behaald, bent u onder de pannen. De captain’s license blijft levenslang geldig, u kunt zo u wilt tot uw honderdste het water op.

Meer over het kleine vaarbewijs

U moet uw vaarbewijs halen indien uw schip minimaal één van deze eigenschappen heeft: Indien je motorboot, vol gas, sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Indien de boot groter is dan 15 meter? In beide gevallen geldt, vaarbewijs halen.

Is je schip groter dan 25 meter? Dan moet je zelfs in het bezit zijn van een Groot Pleziervaartbewijs. Hiermee ben je sinds 1 juli 2009 vrijgesteld van de verplichting om het beperkt groot vaarbewijs te hebben. Dat was tot de overgang naar het Groot Pleziervaartbewijs verplicht voor schepen van 25 tot 40 meter lengte.

U kunt op verschillende manieren de stof voor het vaarbewijs examen eigen maken. De voorbereiding op dit examen kunt u op verschillende manieren verrichten. Een dagcursus is gebleken de snelste en meest effectieve manier te zijn.