Home » Leeftijd vaarbewijs examen | Wat is de minimale leeftijd?

Leeftijd vaarbewijs examen | Wat is de minimale leeftijd?

Leeftijd examenLeeftijd vaarbewijs examen. Het Klein Vaarbewijs is voorbehouden aan volwassenen.  Jongeren vanaf zestien jaar raden wij aan nu al het examen te doen. Niet alleen omdat je dan vanaf je achttiende meteen het water op mag, ook omdat het examen elk jaar een stukje moeilijker wordt.

Leeftijd vaarbewijs examen, 18 jaar

Toch is het mogelijk al voor je achttiende jaar examen te doen. Als je voor je achttiende jaar bent geslaagd, moet je het certificaat goed bewaren. Ben je eenmaal achttien, dan kun je dit certificaat direct opsturen naar het CBR. Daarbij moet je wel een pasfoto en een medische eigen verklaring opsturen. Maximaal tien dagen later kun je, met je vaarbewijs op zak, het water op.
Samengevat: Leeftijd vaarbewijs examen is 18 jaar. Het examen mag je wel eerder doen, maar je vaarbewijs krijg je nog niet.

En wat mag dan wel?

Iedereen mag zeilen, roeien, waterfietsen  of kanoën. Daar worden namelijk geen leeftijd eisen aan gesteld, mits de boot kleiner is dan 7 meter lengte. Is de boot tussen 7 meter en 15 meter lengte, geldt er de eis dat je 16 jaar moet zijn. Is de boot groter dan 15 meter moet de bestuurder 18 jaar zijn en je vaarbewijs halen.

Mag ik ook met een motorboot varen?

Jazeker, zodra er gebruik gemaakt wordt van een motor(tje) moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn. Mits deze niet harder kan varen (volgas) dan 13 km/uur. Deze eis geldt op verreweg de meeste wateren in Nederland. Een klein rubberbootje met een motortje van 5 pk gaat al snel harder dan 13 km/uur. En dan moet de bestuurder weer minimaal 16 jaar zijn. De limiet van die categorie bestuurders is 20 km/uur dat is dan ook gelijk de uiterste grens.

Alle motorboten die harder kunnen varen dan 20 km/uur vallen onder de categorie snelle motorboot. Dan dient de bestuurder 18 jaar te zijn, in het bezit van tenminste vaarbewijs I en de boot en de inrichting moeten gelijk aan een aantal eisen voldoen.

Zodra u vaarbewijs I heeft maakt het ook niet meer uit hoe snel de boot kan varen, al vaart u 200 km/uur. Uiteraard zit hier ook weer een maar aan. De maximale snelheid in Nederland is 20 km/uur; er zijn wel de zogenaamde snelvaargebieden waar u het gas volledig open mag trekken.
Nieuwsgierig geworden? Neem even een kijkje op: Vaarbewijs halen

Geen leeftijd eisen voor een:zeilbootMet een maximale lengte tot 7 meter
roeiboot
waterfiets
kano
Ik ben tussen de 12 en 15 jaarMotorbootTot 7 meter lengte die maximaal
(vol gas) 13 km/uur kan varen
zeilbootMaximale lengte tot 15 meter (BPR gebied)
Ik ben tussen de 16 en 18 jaarMotorbootTot 15 meter lengte die maximaal (vol gas)
19,9 km/uur kan varen
zeilbootMaximale lengte tot 15 meter (BPR gebied)
Ik ben tussen 18+MotorbootTot 25 meter geen snelheids limiet
(vaarbewijs verplicht)
zeilbootTot 25 meter lengte
(vaarbewijs verplicht)

Meer over vaarbewijs examen Wat dacht je van onze thuiscursus vaarbewijs?