Home » Marifoonexamen, bijna dagelijks » NAVTEX – Onmisbaar op zee | Uitleg en werking

NAVTEX – Onmisbaar op zee | Uitleg en werking

NAVTEX voor de ontvangst van weer- en navigatie berichten. Onmisbaar op zee

Bij het plannen van je vaartocht is het essentieel dat je op de hoogte bent van het weerbericht en de eventuele navigatie waarschuwingen.
Bij het varen op de binnenwateren is het prima indien je met je met een appie op je smartphone het weerbericht in de gaten houdt. Ga je echter het IJsselmeer / Markermeer op of blijf je langs de Noordzeekust varen is een marifoon een must. Elke 4 uur krijgt je een melding over het weer en de eventuele navigatie waarschuwingen. Gaan we onze vaartocht een beetje uitbreiden met misschien wel de oversteek naar Engeland of naar Amerika dan is de NAVTEX onmisbaar

NAVTEX (NAVigational TEXt Messages)

Je kunt er alleen maar berichten mee ontvangen, je hebt er dus ook geen vergunning voor nodig om dat apparaat te mogen gebruiken.
Op de internationale frequentie 518 KHz heeft de NAVTEX een wereldwijde dekking. Dus niet alleen op de Noordzee maar ook indien je een reis gaat plannen naar de Azoren of naar het Caraibische gebied is deze ontvanger een must.

De wereld is verdeeld in verschillende Navarea’s.  Elk van deze gebieden heeft zijn eigen uitzend schema voor Maritieme Safety Information (MSI berichten) speciaal bedoeld voor schepen op zee.
Op de NAVTEX maak je een selectie welke berichten voor welk gebied je wilt ontvangen. (Weerberichten en – voorspellingen, navigatie waarschuwingen et cetera).

Stel we vertrekken van Scheveningen naar de Azoren. Dan selecteren eerst de Nederlandse kustwacht in, dat is station P. Vervolgens stel je in welke berichten je wilt ontvangen.

NAVTEX bereik
Bron: ALRS volume 5

Uiteraard het weerbericht, de SAR berichten en de navigatie waarschuwingen. Het bereik van de Nederlandse kustwacht is overdag ongeveer 200 mijl. En s ‘nachts is het bereik in deze frequentie veel groter namelijk tussen de 400 en 1000 mijl.
Bij België selecteer je vervolgens Oosteinde radio station T. Koppel je de NAVTEX aan de GPS dan selecteert deze automatisch de stations in welk gebied je vaart.

Werking van de NAVTEX

Besluit je om het certificaten MARCOM-A of MARCOM-B te halen dien je grondige kennis te hebben van de werking van de NAVTEX.

Globale uitleg Navtex

Meer over NAVTEX zie: examentrainingen marifonie

Dit heeft misschien ook je aandacht:
Marcom-A
Marcom-B wekelijks examen
Inmarsat
Iridium telefoon
Epirb
Sart
DSC
MMSI