Marifoon

De maritieme telefoon

De marifoon aan boord

Ooit wel eens over nagedacht waar het woord marifoon vandaan komt? 't Is eigenlijk heel simpel een samentrekking van de woorden maritieme telefoon.

De marifoon is een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord. Vooral op de doorgaande vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, is de marifoon het communicatiemiddel bij uitstek. Ook in het overleg met de sluismeester, de brugwachter en de havenmeester is de marifoon een handig middel. Niet alleen met het personeel heb je verbinding, ook andere schepen breng je op de hoogte van je voorgenomen manoeuvres. Je kunt een marifoon zowel op zee als op de binnenwateren gebruiken.

De kans op snelle en effectieve hulp is vele malen groter

Als pleziervaarder ben je trouwens niet verplicht een marifoon aan boord te hebben. Mocht je geen marifoon aan boord hebben, dan kun je, in geval van nood, je mobiele telefoon gebruiken. Niet overal op het water heb je echter bereik. En dan nog: de hulptroepen zijn gealarmeerd, maar schippers bij je in de buurt hebben geen flauw benul van de noodtoestand bij jou aan boord. De kans op snelle en effectieve hulp is dus altijd groter wanneer je de noodoproep via de marifoon uitzendt.

Ten minste één persoon aan boord moet beschikken over het basiscertificaat marifonie als je een marifoon aan boord wilt hebben. Je moet eerst het bedieningscertificaat marifonie behalen en daarna kun je de registratie aanvragen. Bij de registratie worden je gegevens opgenomen in het frequentiegebruikersregister en ontvang je een registratiebewijs. Het is verplicht om dit bewijs aan boord te hebben. Informatie over de registratie vind je op de website van het Agentschap Telecom. Je mag de marifoon pas op je schip installeren als je het certificaat en het registratiebewijs in je bezit hebt. Om de veertien dagen verzorgen wij een Marifoon cursus inclusief examen.


Marifoon met AIS

Marifoon met ais

Tegenwoordig kunt u een marifoon aanschaffen met ingebouwde AIS een automatisch identificatiesysteem. Met AIS kunt u als het ware “om de hoek” kijken. Hiermee wordt uw veiligheid flink verhoogd. U kunt niet alleen de grote binnenvaartschepen op uw scherm zien, maar ook hun koers en snelheid aflezen. Voor meer informatie zie:AIS

Sluizen en bruggen

Verkeersbegeleiding Station

Met de marifoon kunt u de sluismeester en/of brugwachter oproepen en verzoeken om de sluis of brug te openen. Alleen al in Nederland vindt u ruim 900 beweegbare bruggen en ruim 200 sluizen. Heeft u een marifoon aan boord bent u ook verplicht om deze aan te zetten bij het passeren van de grotere bruggen en sluizen complexen.

Verkeersposten

Verkeersbegeleiding Station

Op belangrijke plaatsen, bij drukke knooppunten, vindt u verkeersposten. Daar wordt hulp geboden aan de scheepvaart. Via de marifoon hebben de verkeersleiders contact met de schippers en bieden hulp bij het oversteken. Voor u als jachtschipper is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken.

Verhogen van uw veilgheid

Marifoon is voor uw Veiligheid

De marifoon is het veiligheidsmiddel bij uitstek. Vaart u op de ruimere wateren en u raakt in de problemen met uw boot, neemt u via de marifoon contact op met het Kustwachtcentrum in Den Helder. Binnen no-time is de hulp onderweg. De KNRM verleent jaarlijks bij ongeveer 1200 incidenten kosteloos hulp aan de recreatievaart.


11
dec

Marifooncursus inclusief examen NIEUWEGEIN

Makkelijk te bereiken per auto, openbaar vervoer of boot. De cursus start om 09.30 uur. 's Middags neemt Vaarschool Albatros, ter plaatse, het examen af.

 • Kosten
 • Bedieningscertificaat
 • Studietijd +/- 8 uur

13
jan

Marifooncursus inclusief examen DORDRECHT

Al onze locaties zijn makkelijk te bereiken. We starten om 09.30. Van 12.30 tot 13.30 is de lunch en direct na de lunch nemen we het examen af.

 • Kosten
 • Bedieningscertificaat
 • Studietijd +/- 8 uur

25
jan

Marifooncursus inclusief examen HOORN

De cursus wordt gegeven in makkelijk bereikbare locaties. Geen parkeer of file stress. We starten om 09.30. na de lunch bent u klaar voor het examen.

 • Kosten
 • Bedieningscertificaat
 • Studietijd +/- 8 uur

Elke
week

Alleen examen WEKELIJKS

De examens worden wekelijks gegeven in makkelijk bereikbare locaties. Het examen start om 11.00 uur tot maximaal 12.00 uur.

 • Kosten
 • Bedieningscertificaat
 • Examentrainingen

>

Back to top