Home » Medische eisen vaarbewijs | De gezondheidsverklaring

Medische eisen vaarbewijs | De gezondheidsverklaring

Medische eisen vaarbewijs oftewel de gezondheidsverklaring. Als het gaat om de medische eisen voor een vaarbewijs is de recreatievaart voor een keer gelijk aan de beroepsvaart. Voor een Klein Vaarbewijs gelden namelijk dezelfde medische eisen als voor de binnenvaart.

De eigen verklaring

Beslissend voor het verkrijgen van het vaarbewijs is een zogenaamde eigen verklaring. Deze verklaring kunt u invullen na afloop van het examen waarvoor u geslaagd bent. Kunt u op alle vragen ‘nee’ antwoorden, dan gelden er voor u geen medische beperkingen. Wel moet u het formulier samen met de aanvraag voor een Klein Vaarbewijs opsturen naar het CBR, de stichting die de vaarbewijzen uitgeeft.
Moet u op één van de vragen ‘ja’ antwoorden, dan moet u tevens een schriftelijke verklaring van een arts insturen. In deze verklaring wordt de ernst van uw aandoening vermeld. Een medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) beoordeelt vervolgens in hoeverre uw beperkingen van invloed zijn op uw functioneren als schipper. Mensen die aan één oor doof zijn, kunnen worden goedgekeurd mits het andere oor goed werkt.

Twijfels of u aan de  medische eisen vaarbewijs voldoet?

Medische eisen vaarbewijs

Hier kunt u de eigen verklaring downloaden. Het is in de praktijk dus mogelijk dat u wel het examen hebt gehaald maar vervolgens geen vaarbewijs ontvangt.
Twijfelt u of uw gezondheid het toelaat een vaarbewijs te halen, dan kunt u twee dingen doen. Als eerste kunt u een bezoek brengen aan de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Hier is meer informatie over de medische eisen te vinden. Tevens is het mogelijk een medische test te ondergaan. Deze keuring mag worden uitgevoerd door de daartoe namens de Minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen artsen.

Hier vindt u de actuele lijst met keuringsartsen voor de scheepvaart

Besluit u om een cursus te gaan volgen, ga voor de dagcursus.  Meer info over onze cursussen zie: vaarbewijs halen