Home » Motorboot of zeilboot. Wat wordt het?

Motorboot of zeilboot. Wat wordt het?

Zeilboot is ook leuk bij rustig weer

Gaan we voor een motorboot of zeilboot. Bij de keuze voor de aanschaf van een bepaald type boot zijn niet alleen uw persoonlijke voorkeuren van belang. Optimaal vaargenot is pas mogelijk als je rekening houdt met andere essentiële elementen. Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Motorboot of zeilboot afhankelijk van je vaargebied

Voor mooie tochten over het IJsselmeer of op de open Waddenzee is een zeilboot de meest uitdagende optie. Vaar je alleen op beschutte binnenwateren, dan kiest je waarschijnlijk voor een motorboot.

Mast van de zeilboot, lastig bij bruggen en viaducten

Een motorboot heeft in het algemeen minder last van bruggen en andere obstakels. Voor zeilboten zijn sommige bruggen onmogelijk te passeren hindernissen. Desalniettemin is het mogelijk met een staande mast heel Nederland te doorkruisen. Dankzij de staande-mast route vaar je ongehinderd van Zeeland naar Groningen.

Motorboot, vaak een vaarbewijs nodig

Voor het besturen van een beetje motorboot is een vaarbewijs verplicht. Bij veel zeilboten is dit niet het geval. Wil je echter de grens over, dan kan dit veranderen. Onder meer in Griekenland en Kroatië ben je al vaarbewijsplichtig bij zeilboten vanaf 3 meter lengte.
De gemiddelde motorboot is, vergeleken met een zeilboot, minder goed opgewassen tegen hogere golven op open water. Uiteraard bestaan er uitzonderingen.

Actieradius zeilboot

De natuurlijke wind of stroming voert je boot meestal verder dan varen op fossiele brandstof. Bij motorboten ben je voor het bereik afhankelijk van de inhoud van je tank. Via de binnenwateren is het wel zeer goed mogelijk leuke en uitdagende tochten af te leggen naar onder meer België en Frankrijk. Zowel met de zeilboot of de motorboot.

Ga eerst eens een boot huren

Motorboot of zeilboot. Er is ook een combinatie van beide, de motorsailor. Daar zit een grotere motor in zoals bij de motorboot en is tevens uitgerust met zeilen. Ga eerst eens een boot huren in bijvoorbeeld Friesland. Prachtig afwisselend vaargebied, rustige slootjes maar ook drukkere meren. Zoals het Slotermeer of het grootste Friese binnenwater het Tjeukermeer.

Neem eerst een aantal zeillessen

Voordat je een boot aanschaft, is het aan te bevelen een aantal lessen te nemen. Voor lessen sloepvaren kun je uitstekend bij ons terecht. Niet voor zeillessen. Nederland kent een aantal goede en zelfs uitmuntende zeilscholen. Ben je zelf in het bezit van een zeilschool, laat even een berichtje achter, liefst met foto waarom de aspirant zeilers bij jullie lessen moeten nemen.

Dit heeft misschien ook je aandacht?

Afbeelding motorboot in gebruik voor vaarlessen

Vaarlessen en praktijkvaren. Nog geen vaar-ervaring ga voor een vaarles met een sloep in de haven van Hoorn.

Friese vlag, ga een motorboot huren in Friesland

Varen in Friesland. Nog geen enkele ervaring met de watersport? Begin met het huren van een boot, koop je eigen risico af en je hebt een zorgeloze vaar vakantie.

Wat is een vaarbewijs. Verschillende boten kris kras op een meertje

Vaarbewijs, wat is dat? Een vaarbewijs is een bewijs dat je mag varen. Om dit bewijs te halen hoef je geen vaar-ervaring te hebben.

Pleziervaartbewijs. Nu het CBR het vaarbewijs examen afneemt spreekt het CBR liever van pleziervaartbewijs. Er zijn veel meer takken van watersport.

Stel je vraag aan de Nestor van Vaarschool Albatros

Stel je vraag. Zit je met vragen waar je geen antwoord op kunt vinden. Stel ze aan het team van Vaarschool Albatros, wellicht kunnen wij je helpen.