Home » Nieuwe examenonderwerpen vaarbewijs » Brand aan boord, de F-brand | Nieuwe examen onderwerpen

Brand aan boord, de F-brand | Nieuwe examen onderwerpen

Brand aan boord, de F brand

Een oliebrand is geen vetbrand. Bij brand aan boord kunt u niet alleen te maken krijgen met A,B of C branden maar ook met een F-brand.
De poederblusser is meestal geschikt voor de A, B en C branden en de schuimblusser voor A en B branden. Tegenwoordig komt u tijdens het vaarbewijs examen ook vragen over F-branden tegen.

F-branden zijn vetbranden. Een benzine- of oliebrand is een B-brand, brandend frituurvet valt onder de categorie F-brand.

Indien frituurvet te heet wordt kan er spontaan zelfontbranding plaatsvinden. Een F-brand mag u nooit met een gewone poeder of schuimblusser proberen te blussen. Dat maakt de situatie alleen maar erger, net als met water blussen. De beste oplossing is de deksel op de pan schuiven en/of een blusdeken gebruiken. Laat de blusdeken minimaal twee uur op de pan liggen.

Blusdeken

Blusdekens worden toegepast voor het afdekken van brandbare voorwerpen en voor het blussen van in brand geraakte personen. In principe is de deken bedoeld om de brand te blussen door de zuurstof af te sluiten.