Je bent geslaagd voor je vaarbewijs en/of marifoonexamen en je wilt je kennis up-to-date houden?
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief vaarbewijs en marifonie.
We gaan je niet spammen, geen angst. Iedere maand ontvang je korte, relevante nieuwsflitsen en een kort verhaaltje met een bijbehorende examenvraag afwisselend voor vaarbewijs en marifonie. Op een leuke manier blijf je op de hoogte. Heb je er genoeg van? Met één klik schrijf je je uit en we vallen je niet meer lastig. Beloofd is beloofd. Lees eerst nieuwsbrief no. 1 en kijk even of je het leuk vindt.
Nieuwsbrief #1 december 2020
Fors meer vaarbewijs examens afgenomen door het CBR
In 2020 zijn er fors meer vaarbewijsexamens afgenomen dankzij de coronacrisis. Ondanks de complete lockdown in het voorjaar van 2020 waar het CBR tussen 16 maart en 11 mei helemaal dicht was en er geen enkel examen werd afgenomen zal de teller naar verwachting blijven stijgen naar ongeveer 38.000 afgenomen vaarbewijsexamens in 2020. Bij de Vamex (waar je nog in 2019 het examen deed) was 2019 het topjaar met 31.530 afgenomen examens.
Definitief geen veranderingen vaarbewijsexamen
Ondanks de geruchten over eventuele praktijktoetsen en dergelijke staan er vrijwel geen veranderingen voor het vaarbewijsexamen op stapel. Het CBR is echter wel van plan om nieuwe vraagtypes toe te passen. Zogenaamde sleep- en hotspotvragen. Het College van Deskundigen heeft hiervoor definitieve toestemming gegeven en deze zullen vanaf het derde of vierde kwartaal worden ingevoerd. Meer zie vaarbewijs proefexamen.
Vakantieplannen?
Tip: als je zelf gaat varen buiten onze landsgrenzen, controleer dan ruim van te voren wat daarvoor nodig is en tref de nodige (voorzorg) maatregelen.
Deze examenvraag is “hot”
Hoewel alle examenvragen van het CBR voor ons top secret zijn horen wij regelmatig van onze cursisten dat er nieuwe vragen zijn toegevoegd.
Deze vraag gaat over het Westerschelde reglement (vaarbewijs 2).
In het Westerscheldegebied mag je buiten de vaargeul varen indien dat veilig kan. Er zijn in dat gebied hele drukke smalle betonde vaarwegen. Daar is naast de hoofdvaargeul een vaargeul gecreëerd voor de pleziervaart.
Schepen tot 12 meter lengte mogen, indien deze stroomopwaarts varen, in deze gebieden niet in de hoofdvaargeul varen. Zij moeten uitsluitend in die speciale geul voor de pleziervaart blijven. (ben je er nog? :))
Nou dan krijg je de vraag: twee kleine schepen die korter zijn dan 12 meter varen in een nevengeul, naast de hoofdvaargeul van Terneuzen naar Hansweert. In de hoofdvaargeul is op dit moment geen overig verkeer. Er is in de nevengeul geen ruimte om voorbij te lopen.
Mag jij even in de hoofdvaargeul varen om je tegenligger voorbij te varen? Ja of Nee?
Mag jij medewerking verlangen van jouw voorligger, zodat jij hem kan passeren. Wederom als antwoord. Ja of Nee?
Wat zou jij geantwoord hebben tijdens het examen?
Antwoorden vul je in met ja en antwoord B met nee. Je mag daar met je kleine schip niet in de hoofdgeul varen, tenzij dat veilig kan en geen andere schepen gehinderd worden.
Heb je nieuws, een interessant of een leuk verhaal?
Mail het ons en wij stellen de wereld in kennis via onze maandelijkse nieuwsbrief.
Houd je kennis op peil
Iedere maand ontvang je de laatste nieuwsflitsen en tevens een verhaaltje met een actuele examenvraag. We gaan je niet spammen, met één klik kan je je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
2 reacties
Mag ik dan wel varen op meren waar niemand op komt behalve ik?
Beste Joep,
Op afgesloten meren mag je in het algemeen gewoon varen.
Wel even de plaatselijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nakijken.
Er kunnen lokaal namelijk bepaalde eisen worden gesteld.
Denk aan speciale zwem- en/of surfgebieden et cetera.