Home » Nieuws » Meld je nu aan, het laatste vaarbewijs nieuws

Meld je nu aan, het laatste vaarbewijs nieuws

Je bent geslaagd voor je vaarbewijs en/of marifoon examen en je wilt je kennis up-to-date houden?
Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief vaarbewijs en marifonie.
We gaan je niet spammen, geen angst. Iedere maand ontvang je korte, relevante nieuwsflitsen en een kort verhaaltje met een bijbehorende examenvraag afwisselend voor vaarbewijs en marifonie. Op een leuke manier blijf je op de hoogte. Heb je er genoeg van? Met één klik schrijf je je uit en we vallen je niet meer lastig. Beloofd is beloofd. Lees eerst nieuwsbrief no. 1 en kijk even of je het leuk vindt.

Nieuwsbrief #1 december 2020

Nieuwsbrief over vaarbewijs en marifonie

Fors meer vaarbewijs examens afgenomen door het CBR

In 2020 zijn er fors meer vaarbewijs examens afgenomen dankzij de coronacrisis. Ondanks de complete lockdown in het voorjaar van 2020 waar het CBR tussen 16 maart en 11 mei helemaal dicht was en er geen enkel vaarbewijs examen werd afgenomen zal de teller naar verwachting blijven stijgen naar ongeveer 38.000 afgenomen vaarbewijs examens in 2020. Bij de Vamex (waar je nog in 2019 het examen deed) was 2019 het topjaar met 31.530 afgenomen examens.

Definitief geen veranderingen vaarbewijs examen 2021

Ondanks de vele hardnekkige geruchten over eventuele praktijktoetsen en dergelijke. Staan er voor 2021 (bijna) geen veranderingen voor het vaarbewijs examen op stapel. Het CBR is echter wel van plan om nieuwe vraagtypes toe te passen. Zogenaamde sleep- en hotspotvragen. Het College van Deskundigen heeft zojuist definitieve toestemming gegeven en zullen deze pas in het derde of vierde kwartaal van 2021 worden ingevoerd. Meer zie vaarbewijs proefexamen.

Vakantieplannen 2021

Ben je van plan om in 2021 een boot te huren in Kroatië? Denk aan je marifoon certificaat. Let op! Indien je daar een boot huurt heb je meestal een marifoon certificaat nodig. Het zogenaamde VHF Certificate. Laat je vakantie niet verknallen en lees de kleine lettertjes van het contract na! Dat certificaat haal je gewoon in Nederland. Echter zodra je geslaagd bent duurt het nog een week of zes na je examen voordat je het certificaat in handen hebt. Zet het op je Bucketlist en plan gelijk een examen in. Bij wie doe je dat examen? Bij ons natuurlijk. 🙂 Examenrooster marifooncertificaat

Deze examenvraag is “hot”

Aangezien alle examenvragen – top secret – zijn bij het CBR horen wij van de cursisten dat er nieuwe vragen zijn toegevoegd.
Deze vraag gaat over het Westerschelde reglement (vaarbewijs 2).

In het Westerschelde gebied mag je buiten de vaargeul varen indien dat veilig kan. Er zijn in dat gebied hele drukke smalle betonde vaarwegen. Daar is naast, de hoofdvaargeul, een vaargeul gecreëerd voor de pleziervaart.
Schepen tot 12 meter lengte mogen, indien deze stroomopwaarts varen, in deze gebieden niet in de hoofdvaargeul varen. Zij moeten uitsluitend in die speciale geul voor de pleziervaart blijven. (ben je er nog? :))

Nou dan krijg je de vraag: twee kleine schepen die korter zijn dan 12 meter varen in een nevengeul, naast de hoofdvaargeul van Terneuzen naar Hansweert. In de hoofdvaargeul is op dit moment geen overig verkeer. Er is in de nevengeul geen ruimte om voorbij te lopen.

Mag jij even in de hoofdvaargeul varen om je tegenligger voorbij te varen? Ja of Nee?

Mag jij medewerking verlangen van jouw voorligger, zodat jij hem kan passeren. Wederom als antwoord. Ja of Nee?

Wat zou jij beantwoord hebben tijdens het examen?

Beiden antwoorden vul je in met nee. Je mag daar met je kleine schip niet in de hoofdgeul varen en je wacht tot er voldoende ruimte is om je voorganger eventueel in te halen.

Heb je nieuws, een interessant of een leuk verhaal?

Mail het ons en wij stellen de wereld in kennis via onze maandelijkse nieuwsbrief.

Houd je kennis op peil

Iedere maand ontvang je de laatste nieuwsflitsen en tevens een verhaaltje met een actuele examenvraag. We gaan je niet spammen, met één klik kan je je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

Aanmelden Albatros nieuwsbrief