Home » Nieuws » Recreatievaarbewijs voor de pleziervaart

Recreatievaarbewijs voor de pleziervaart

Vanaf 2020 neemt het CBR het recreatievaarbewijs af. Tot 14 december 2019 leg je het examen voor het klein vaarbewijs af bij de Vamex.

Recreatievaarbewijs
Recreatievaarbewijs

Het recreatievaarbewijs omschrijft veel duidelijker het doel. Het is bedoeld voor de recreant; een zogenaamd pleziervaartbewijs. Tegenwoordig is er veel meer watersport dan alleen de zeil- en motorboot. Denk aan kitesurfen, Stand Up Paddling (SUP) en flyboarden om er maar een paar te noemen.

Moet je dan voor elke tak een ander soort vaarbewijs halen? Nee zeker niet! Uiteraard is het wel belangrijk om te weten wie en wat je voor je hebt. Bijvoorbeeld; jij vaart een motorboot waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt en je komt een SUP tegen. Dat is een soort surfplank waar iemand op staat te peddelen. De SUP komt van bakboord. Wie gaat er voor?

Is het misschien een idee om een “light” variant van het recreatievaarbewijs te introduceren? Eentje waar je geen speciale cursus voor nodig hebt maar gewoon een betrekkelijk eenvoudig theorie-examen voor moet afleggen zodat je de basis vaarregels kent? Wat vind jij hiervan? Laat je reactie hieronder achter, we horen graag wat jij hiervan zou vinden. Reacties met grof taalgebruik, ongepaste uitlatingen, beledigingen etc. worden niet geplaatst.

Weet je het juiste antwoord al, wie gaat er voor? De SUP gaat voor. De SUP valt namelijk onder dezelfde categorie als de roeiboot. Op open water heeft de SUP voorrang op de motorboot, ongeacht of deze van links of rechts komt.