Home » Nieuws » Reserveren vaarbewijs examen een klein drama

Reserveren vaarbewijs examen een klein drama

Reserveren vaarbewijs examen een klok die maar blijft doorlopen

Het reserveren van een vaarbewijs examen in 2021 loopt uit op een klein drama. Sinds de meest recente coronagolf moeten de reeds gereserveerde vaarbewijs examens continu verplaatst worden.

De kandidaten die reeds een examenplaats voor een datum vanaf medio december 2020 hebben gereserveerd hebben drie dubbel pech.

Door de aanhoudende verlengingen zijn de examens namelijk meerdere malen verplaatst met alle gevolgen van dien. Je moet telkens je kennis paraat houden voor het geval dat het examen toch doorgaat.

Voor deze groep met kandidaten houdt het CBR examenplaatsen vrij tot en met eind juni. 

Wil je als nieuwe kandidaat een examenplaats reserveren moet je achteraan de rij aansluiten.
Op dit moment ben je pas eind dit jaar aan de beurt voor het vaarbewijs examen. Uiteraard kan je mazzel hebben als er een plaatsje uitvalt en je eerder terecht kunt maar die kansen zijn niet zo heel groot.

Welke opties hou ik over?

Reserveren voor een vaarbewijs examen is een bijna onmogelijke opgave. Welke opties hou ik over? Er zijn eigenlijk maar twee opties mogelijk.
Optie 1. direct een vaarbewijs examen reserveren bij het CBR. Ondanks dat je pas aan het einde van de herfst begin van de winter aan de beurt bent, je plaatsje staat wel vast.

Mocht er eerder een plaatsje beschikbaar komen kan je deze altijd kosteloos omzetten. Het grote voordeel van deze optie is? Je kunt eerst op je gemak alle aanbieders van vaarbewijscursussen en mogelijkheden om je vaarbewijs te halen bekijken zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Boot laten begrenzen

Optie 2. Mocht het reserveren van het vaarbewijs niet lukken voor de zomer en je hebt reeds een snelle motorboot aangeschaft, dan is begrenzen van de motor misschien een optie.

De definitie van een snelle motor boot is volgens het BPR reglement: een klein schip dat, bij gebruikmaking van zijn mechanische middelen tot voortbeweging, sneller dan 20 km per uur ten opzichte van het water kan varen.

Om te mogen varen met een snelle motorboot moet je in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs. Zou je de motor af laten stellen zodat deze niet sneller kan varen dan 20 km/uur ben je dus geen snelle motorboot meer.

Toegegeven, leuk is het niet, heb jij eenmaal een snelle motorboot aangeschaft en je laat deze begrenzen tot motorboot kan deze namelijk met geen mogelijkheid sneller varen dan 20/km uur.

Daar zit dan ook gelijk de crux. De waterpolitie van tegenwoordig gaat met de tijd mee.

Met een verborgen knopje, schakelaartje of iets dergelijks, daar kom je niet mee weg. Het gaat er namelijk om dat de boot met geen mogelijkheid sneller kan varen dan 20 km/uur en dan gaat het niet om een momentopname maar dat deze begrenzing professioneel moet zijn geïnstalleerd.

Dus dat jij kan aantonen “op papier” dat een bedrijf daarvoor instaat. Zodat jij niet meer met een snelle motorboot vaart maar dat jouw boot onder de categorie “motorboot” valt. Op deze manier mag je gewoon varen met schepen tot een lengte van 15 meter zonder vaarbewijs.

Dit heeft misschien ook je aandacht

Vanaf hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs

Vanaf hoeveel pk heb je een vaarbewijs nodig. Wat is de criterium wanneer je wel of geen vaarbewijs nodig hebt?


Buitenlandse vaarbewijzen niet geldig in Nederland. Besluit je om een vaarbewijs in Spanje of Kroatië te halen en daarmee in Nederland te varen. Niet doen.