Home » Nieuws » RYA Vaarbewijs niet geldig in Nederland

RYA Vaarbewijs niet geldig in Nederland

Besluit je om als Nederlander een RYA – of ander buitenlands vaarbewijs te halen om daar in Nederland mee te mogen varen? Niet doen, je komt van een koude kermis thuis. De internationale afgegeven RYA vaarbewijzen worden sinds 1 september 2018 niet meer geaccepteerd. Dit geldt voor Nederlands ingezetenen die in Nederland willen varen.

Dit Engelse certificaat bestaat uit een theorie- en praktijktest. De betreffende vaarschool bepaalt vervolgens of je slaagt of zakt. Met dit vaarbewijs mocht je tot voor kort ook in Nederland plezierschepen varen tot 25 meter lengte. Het aantal pk’s deed niet ter zake.

RYA vaarbewijs

Engels RYA Vaarbewijs

Met een RYA (Royal Yachting Association) vaarbewijs mocht je vanaf 2014 gewoon varen in Nederland. Daar stond namelijk ook de vermelding ICC op (International Certificate of Competence). Dit Engelse vaarbewijs moet je elke 5 jaar verlengen bij de RYA.
Voor Nederlanders die op dit moment een RYA vaarbewijs aanvragen staat er geen vermelding ICC meer op.

Vaarbewijs halen op vakantie

Ben je op vakantie in Spanje of Kroatië en besluit je om daar een vaarbewijs te halen om in Nederland te mogen varen? Niet doen, in Nederland kan je daar een boete voor krijgen tot 650 euro. Om op je vakantieadres een vaarbewijs te halen kost niet al teveel moeite. In Kroatië moet je een eenvoudige test afleggen waar je bijna niet voor kan zakken en dan mag je in Kroatië naar hartenlust varen. Al met al aangekomen in Nederland blijkt dat je Kroatische of Spaanse vaarbewijs geen enkele waarde meer heeft.

Resolutie 40

Landen die resolutie 40 UNECE/Sc 3 hebben ondertekend, verlenen inwoners van dat land toestemming, om met een ICC afgegeven vaarbewijs een plezierboot te mogen varen. Onder andere: Oostenrijk, België, Kroatië, Duitsland, Ierland en Zwitserland.
In 2014 had Nederland de RYA toestemming gegeven om Nederlanders met het RYA certificaat een ICC af te geven. Sinds september 2018 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze toestemming ingetrokken.

Wil je als Nederlander of Belg, probleemloos, varen in Nederland met een vaarbewijsplichtig schip die geregistreerd is in Nederland. Zorg dan dat je in het bezit bent van een ICC afgegeven door het CBR of voorheen VAMEX. Meer over het Internationaal Vaarbewijs (ICC)

Voor de officiële berichtgeving resolutie 40 UN/ECE/Sc 3 zie: https://unece.org/icc-resolution-no-40 /zie ook: Vaarbewijs halen | De mogelijkheden en kosten