Home » Scheepstermen | Speciaal voor u verzameld » Seinvlaggen | Communiceren met vlaggen

Seinvlaggen | Communiceren met vlaggen

Vlagvoering voor de pleziervaart de Natievlag (landvlag). We hangen niet zomaar een vlag op aan boord. Zeker niet; de maat is afhankelijk van de afmeting van uw schip. De hoogte van de land vlag is minimaal 6% van de lengte van uw schip. Is uw boot 8 meter lang, neemt u een vlag van minimaal 50 centimeter hoogte. Bij slap hangen mag de vlag het water (en de buitenboordmotor) niet raken.

Rechte of krom
Bent u in het bezit van een rond- of een platbodemschip, dan gebruikt u een kromme vlaggenstok. Bij motor- en zeilboot gebruikt u een rechte vlaggenstok. De natievlag wordt alleen gehesen wanneer u aan boord bent. Als u even een boodschap gaat doen laat u de vlag uiteraard hangen. Gaat u echter weer naar huis dan moet u de vlag binnenhalen. Net zoals ’s avonds; de vlag mag alleen overdag hangen.

De beleefdheidsvlag

Seinvlaggen Communiceren met vlaggenEen klein formaat vlag die we aan de rechterkant van de mast hangen, aan stuurboordzijde. Denk aan een landsvlag van het bezoekende land, maar dat kan ook een provincievlag zijn. Daar wordt in Friesland veelvuldig gebruik van gemaakt.

Eigenaarsvlag

Deze kan speciaal voor de eigenaar ontworpen zijn, maar mag ook een piratenvlag, een vlag met een afbeelding van een dampende mok koffie, of de zogenaamde drankvlag et cetera zijn. Deze vlag geeft aan, de eigenaar is aan boord en u bent welkom voor een bezoek. Hangt er echter een blauwe vlag dan wenst de eigenaar geen bezoek. De eigenaarsvlag wordt onder de beleefdheidsvlag gehesen.

Communiceren met vlaggen. De seinvlaggen

Er zijn een aantal seinvlaggen die nog steeds gebruikt worden, zoals de seinvlag A. Deze wordt zelfs gevraagd tijdens het vaarbewijsexamen. Deze vlag betekent: ik heb een duiker onderwater; rustig varen en houdt afstand van mij. Of de vlag die het cijfer 1 aangeeft. Deze wordt gebruikt in de zeilsport, om aan te geven dat u solo vaart. In de pleziervaart worden de seinvlaggen meestal gebruikt om te pavoiseren. Daarbij worden de seinvlaggen in een willekeurige volgorde opgehangen.

Communiceren met vlaggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook: