Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Aanschaf boot in het buitenland

Aanschaf boot in het buitenland

Ik wil een boot kopen in het buitenland is dat verstandig? De boot ligt in Italië aan het Lago Maggiore en is een plaatje.

Aanschaf boot in het buitenland. Waar moet ik op letten?

Deze zeer fraaie speedboot met alles erop en eraan. Is van een Italiaan, deze particulier heeft zelf geen tijd meer om te varen, en besluit zijn boot te verkopen.
De vraagprijs is slechts 5000 euro en omdat u het bent krijgt de u boottrailer er gratis bij zodat u deze mee kunt nemen naar Nederland. De beste man heeft de boot al jaren in zijn bezit, de aankoop papieren heeft hij dus niet meer. Hij maakt wel even een verklaring in het Italiaans dat u de boot van hem heeft gekocht. Is het verstandig om deze boot te kopen?

Antwoord van Vaarschool Albatros

Coen Cromjongh Hoofddocent bij Vaarschool Albatros
Coen Cromjongh Hoofddocent

Aanschaf boot in het buitenland is erg verleidelijk. Echter de bottleneck zijn de missende aankoop facturen. Je moet namelijk kunnen aantonen dat er btw betaald is voor de boot en dat deze belasting nooit is teruggevorderd.
Hou er rekening mee dat er bijkomende kosten in de vorm van een naheffing van de belasting kunnen bijkomen. Ook bestaat de kans dat de douane moeilijk gaat doen.

Onvoldoende bewijs dat de btw is betaald

In dit geval is er onvoldoende bewijs dat de btw in het verleden betaald is.
Dan bestaat de kans dat je bij controle alsnog btw moet betalen zodra je de boot in Nederland of in een ander EU-land gaat gebruiken. En kan uiteraard ook problemen gaan opleveren bij eventuele doorverkoop. Zie ook: btw verklaring boot

Stel je vraag / ingezonden brieven