Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Mag ik overal varen met een roeiboot?

Mag ik overal varen met een roeiboot?

Twee mensen in een roeiboot

Mag ik overal varen met een roeiboot? Hallo Albatros, ik heb een vraagje. Ik wilde altijd al gaan varen met een roeibootje. Mag dat ook zonder vaarbewijs in het Twentekanaal bij Lochem, of moet je dan eerst een vaarbewijsexamen gaan doen? Ik hoop snel op een berichtje, groetjes David


Antwoord van Vaarschool Albatros

Francien Damen

Beste David, je mag roeien op het Twentekanaal, maar dan moet je wel een snelheid van minimaal 6 km/uur kunnen halen, ook tegen de wind in. Kan je niet zo snel roeien dan moet je roeiboot voorzien zijn van een motor waarmee je minimaal een snelheid van 6 km/uur door het water kan varen. Je mag hiermee gewoon varen zonder vaarbewijs. Maak je echter gebruik van een motor die sneller kan varen dan 20 km/uur dien je in het bezit te zijn van een vaarbewijs!
Let op: Zodra de bestuurder een motor aan boord heeft moet hij of zij tenminste 12 jaar oud zijn. Volgens het binnenvaartpolitiereglement is dat namelijk de minimale leeftijd om te mogen varen met een schip voorzien van een motortje. Kan de boot sneller varen dan 13 km/uur moet je volgens artikel 1.09 uit het BPR zelfs 16 jaar zijn om de boot te besturen.
Succes ermee. Groetjes Francien.

Ingezonden brieven