Home » Stel je vraag over vaarbewijs en/of marifonie » Voorbereidingen oceaan oversteken met een zeilboot

Voorbereidingen oceaan oversteken met een zeilboot

Met een Bavaria zeilboot een wereldreis maken

Beste, ik ben met een aantal vrienden bezig het plan te maken de oceaan over te steken met een zeilboot, van Nederland naar Curaçao, nu hebben we veel zeilervaring, en willen dit plan met een Bavaria 39 uitvoeren. Welke cursussen en papieren heb ik nodig om dat veilig en legaal te doen? International vaarbewijs en marifoon en gps cursussen kan ik me voorstellen. Wat meer? Dankjewel alvast. Gr rutger.


Antwoord van Vaarschool Albatros

Coen Cromjongh Hoofddocent bij Vaarschool Albatros
Coen Cromjongh Hoofddocent

Wat een leuk avontuur Rutger, spannend om zo’n wereldreis te maken. Jullie hebben veel zeilervaring, heel goed. Sowieso je vaarbewijs en marcom-B (of misschien wel marcom-A) halen. Vaarbewijs hebben jullie in Nederland niet nodig aangezien de boot onder de 15 meter is. Echter het tweede gedeelte (navigeren en getijden) is een must om deze kennis te beheersen. Begin eerst met deze cursussen. Deze cursussen doe je gewoon bij ons :). Dan heb je alvast de eerste stappen gezet. Ga daarna een meerdaagse cursus zeezeilen voor gevorderden volgen. Er zijn meerdere zee-zeilscholen in Nederland.

Wereldreis maken

Aangezien jullie de oceaan gaan oversteken wordt het serieus. Laat je goed en eerlijk voorlichten bij één van de zeezeilscholen. Zoek uiteindelijk een zeezeilschool uit waar je een goed gevoel bij hebt.

  1. Begin met je vaarbewijs te halen deel 1 en 2. Ik leer je niet alleen wat je moet weten om te slagen voor het examen. Je krijgt ook van mij nuttige tips voor in de praktijk. Na deze cursus weet je tijdens de praktijklessen zeezeilen waar het over gaat. Je kunt helpen bij het navigeren, zelfstandig koersen uitzetten, getijde berekeningen maken, posities bijhouden met de GPS et cetera.
    zie: Vaarbewijs halen | de mogelijkheden en kosten
  2. Ga voor de cursus marcom-B (of A). Daar leren we je alles over de EPIRB, SART, NAVTEX. Tijdens de praktijktoets ga je deze veiligheidsmiddelen ook allemaal gebruiken.
    zie: marcom-B | cursussen en examens
  3. Volg een meerdaagse praktijkcursus bij één van de zeezeilscholen.

Dit heeft misschien ook je aandacht

Ingezonden brieven