ë

Voorbereiding op uw examen

Niet alleen tijdens de voorbereiding op het vaarbewijs examen krijgt u te maken met de gebruikte terminologie aan boord maar zeker ook tijdens het varen.

Scheepstermen tijdens het examen.

Niet alleen tijdens de voorbereiding op het vaarbewijs examen, maar ook tijdens het varen, krijgt u te maken met de gebruikte terminologie aan boord. Hier vindt u een aantal handige animaties van de gebruikte termen met de bijbehorende uitleg. Bakboord en stuurboord gaat meestal wel (bakboord is links één r en stuurboord is rechts, tweemaal een r).
Maar hoe werkt het nu tijdens het inhalen, houdt u uw voorganger nu aan bakboord of aan stuurboord. Of stel u heeft een poosje gevaren en wilt de boot vastmaken. Gaat u nu aanmeren of afmeren? Veel van de gebruikte scheepstermen stammen uit de tijd van de Vikingen, en die hebben wij bijna letterlijk overgenomen.

Besluit u om op te gaan voor het examen klein vaarbewijs, hetzij door zelfstudie hetzij door middel van een mondelinge cursus, bestudeer dan eerst grondig deze begrippen en bekijk de animaties. Zodra u deze begrippen begrijpt, zult u zien dat het makkelijker is om de lesstof tot u te nemen.

Tip! Bent u zich door middel van zelfstudie aan het voorbereiden op het vaarbewijs examen? Neem even een kijkje in onze kennisbank.

Ga naar de kennisbank Ga Naar proefexamens / examentrainingen


voorbereiding voor cursus vaarbewijs: KVB1 KVB2
Aanmeren / Afmeren X  
Bakboord / Stuurboord X X
Boegschroef / Hekschroef X  
Betonning, het laterale stelsel X  
Betonning, het cardinale stelsel X X
Blauwvaren - varen op de rivieren X  
Dodehoek - varen op de drukke vaarwegen X  
Eb en vloed   X
Hogerwal / Lagerwal X X
Loef / Lij X  
Oplopen X  
Springen / trossen X  
Springtij / Doodtij   X
Vaarregels X X
Waar vind ik?   X
Werking van het roer X  
Back to top