Home » Tips examen vaarbewijs 2 | Vaarbewijs 2024 » De Bretonse plotter. uitleg en aanschaf

De Bretonse plotter. uitleg en aanschaf

Bretonse plotter

De Bretonse plotter. Om een koers in de zeekaart te zetten kunt u gebruik maken van een parallelliniaal of een Bretonse plotter. Op schepen met een ruime kaartentafel wordt meestal een parallelliniaal gebruikt. Voor de pleziervaart wordt meestal gebruik gemaakt van een plotter. Het grote voordeel van een plotter is dat deze in een beperkte ruimte gebruikt kan worden. Zelfs tijdens zware zeegang kunt u zeer nauwkeurig met de plotter werken. Er zijn verschillende soorten plotters in de handel, van sommige zelfs van bedenkelijke kwaliteit. Er is er eigenlijk maar één die er met kop en schouders boven uitsteekt.

Portland Course Plotter dat is de originele Bretonse plotter

Dat is de Bretonse plotter van Blundell en Harling (met de blauwe pijl). Deze plotter krijgt u ook in bruikleen tijdens het examen klein vaarbewijs VB2. Voor de uitleg van de Portland Course Plotter bekijkt u even  de instructiefilm. Deze plotter kunt u aanschaffen in onze webshop. Deze is inclusief 3 gekleurde zeekaarten en een eenvoudige schoolpasser. De verzendkosten nemen wij voor onze rekening.

Deze plotter gebruiken we ook tijdens onze cursussen

Gaat u voor de dagcursus dan krijgt u deze plotter in bruikleen, de kosten daarvan bedragen 20 euro. Bent u geslaagd mag u de plotter terugsturen en krijgt u de borg weer terug. Uiteraard mag u de plotter ook houden dan bent u de borg kwijt. Gaat u voor de video- of onlinecursus dan blijft de plotter uw eigendom.