Home » Theoretische Kustnavigatie (TKN) zin of onzin

Theoretische Kustnavigatie (TKN) zin of onzin

Theoretische kustnavigatie zin of onzinIk wil in Kroatië varen, daar moet ik ICC Coastal waters hebben, dus ik moet TKN halen. —Onzin—
Ik heb VB2 gehaald, ik vind het leuk, en ik wil Theoretische kustnavigatie (TKN) halen. —zin—

TKN heeft alleen in Nederland een officiële status

Ook met Klein Vaarbewijs 2 op zak bent u nog niet uitgeleerd op het water. De cursus Theoretische Kustnavigatie is een mooie vervolgstap. Vooral als u van plan bent langs de Europese kust te gaan varen. Het certificaat Theoretische Kustnavigatie (TKN) bestaat al sinds 1975. De houder van dit getuigschrift bewijst hiermee voldoende. Het certificaat heeft alleen in Nederland een officiële status.

Klein Vaarbewijs 2 is tevens het ICC coastal waters

Als houder van het certificaat Theoretische Kustnavigatie kunt u via het CBR wel het International Certificate of Competence (ICC) voor coastal waters aanvragen. Door het examen Theoretische Kustnavigatie hebt u immers bewezen voldoende kennis in huis te hebben van het getijdenwater langs de kusten.

Het ICC wordt namelijk wel internationaal erkend en is in steeds meer Europese landen verplicht. Voor houders van Klein Vaarbewijs 2 is het ICC coastal waters inbegrepen bij het vaarbewijs. Het is tevens mogelijk de cursus TKN te doen zonder een Klein Vaarbewijs 2. Dat heeft als voordeel dat u door dit getuigschrift vrijstelling krijgt voor delen van het examen KVB2.

Update; er worden geen TKN examens meer afgenomen.

Het Watersportverbond heeft helaas besloten om per 1 januari 2020 geen TKN examens meer af te nemen. Volgens het Watersportverbond waren teruglopende deelnemersaantallen en de intrede van nieuwe technologieën enkele redenen om te stoppen met examineren van het examen Theoretische Kustnavigatie.

Reisvoorbereiding, Routering en Planning

Wilt u nog meer kennis in huis halen? Dat kan. Een volgende stap is het examen Reisvoorbereiding, Routering en Planning (RR&P) Dit examen, dat wederom exclusief in Nederland erkend wordt, is er een voor de echte reisfanaten. Voordat u aan dit examen mee mag doen, moet u al 1000 zeemijl hebben gevaren, waarvan minimaal twaalf uur ’s nachts. Daarnaast moet u minimaal tien zeehavens hebben aangedaan als schipper of diens plaatsvervanger. Het examen wordt afgenomen door de Commissie Watersportopleidingen (CWO).

Gaat u varen in het buitenland? Ga voor vaarbewijs deel 2 en het marifoon certificaat