| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Tweedehands boot

CE-markering, het bouwersplaatje

Bij de aanschaf van een gebruikte boot doet u er verstandig aan even na te gaan of het vaartuig voorzien is van bouwersplaatje, waarop de CE-markering is aangebracht. Dit plaatje moet zichtbaar zijn vanaf de stuurstand.
Treft u het plaatje aan, dan bent u ervan verzekerd dat het schip voldoet aan de Europese eisen van de Wet pleziervaartuigen. Alle motor- en zeilboten tussen de 2,5 meter en de 24 meter, die zijn gebouwd na juni 1998, vallen onder deze nieuwe wetgeving. Dit geldt niet voor zelfgebouwde boten. Koopt u een tweedehands vaartuig,
dat niet voorzien is van zo´n bouwersplaatje, dan is deze waarschijnlijk van voor juni 1998, of betreft het een zelfgebouwd schip.

tweedehands bootHet bouwersplaatje verstrekt u ook gegevens over het schip. Zo is het maximale aantal passagiers aangegeven, en is de categorie waarvoor de boot geschikt is, vermeld.

naar boven

Zeewaardigheid schip

Er zijn vier categorieën, aangeduid met de letters a tot en met d. Hieronder staat aangegeven wat ze betekenen.

A De categorie 'oceaan'. Geschikt voor windkracht 8 en hoger, en golven hoger dan vier meter.
B De categorie 'offshore'. Geschikt tot windkracht 8 en golven tot vier meter.
C De categorie 'binnenwateren'. Geschikt tot windkracht 6 en golven tot twee meter.
D De categorie 'beschutte binnenwateren'. Geschikt tot windkracht 4 en golven van dertig centimeter.Houdt u er wel rekening mee dat niet alleen de boot, maar ook de bemanning bestand moet zijn tegen de hierboven beschreven weersomstandigheden. Varen boven windkracht 5 is over het algemeen niet aan te raden.
Behalve een CE-markering behoort ook het Craft identificatienummer (CIN) aan stuurboordzijde van de spiegel van het vaartuig te zijn aangebracht. De verkoper mag u niet een nieuw schip verkopen zonder het bouwersplaatje en het identificatienummer. Gebeurt dat toch, dan is er sprake van een overtreding.

Bedenk ook dat een schip zonder CE-markering moeilijker verkoopt, mocht u het vaartuig na verloop van tijd weer van de hand willen doen.

zie ook: Windkracht en schaal van Beaufort
  BTW verklaring
  kopen of huren
  motorboot of zeilboot
  onderhoud boot
  vuilwatertank
  watersport quiz

 

naar boven