Vaarbewijs II

Klein Vaarbewijs 1 en 2 =VBII

U wilt alle wateren bevaren? Klein Vaarbewijs II

Kiest u met uw schip het liefst het ruime sop? Dan dient u in bezit te zijn van Klein vaarbewijs 1 en 2 (VBII). Met dit vaarbewijs op zak, mag u elk water bevaren, dus ook de Waddenzee of het IJsselmeer. Klein Vaarbewijs II geeft u daarnaast de bevoegdheid om met elk schip te varen dat u ook met Klein Vaarbewijs I mag besturen.

Al met al is het tweede deel een waardevolle uitbreiding en het geeft u een overvloed aan nieuwe mogelijkheden. Voor het verkrijgen van Vaarbewijs II zult u vanzelfsprekend net wat verder met uw neus in de boeken moeten duiken dan bij deel I het geval is. De examenstof van het eerste bewijs wordt uitgebreid met hoofdstukken over het uitgebreide weerbericht, waterdieptes onder invloed van springtij en doodtij en uiteraard het navigatiegedeelte. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke elementen van het besturen van een schip op de wat grotere wateren.

Dwarsstromen en zijwinden

De cursus mag dan aan de wal gegeven worden, de materie is zeker niet droog. Vanuit de schoolbanken mag u met een waterkaart voor uw neus een koers uitzetten, waarbij u rekening dient te houden met dwarsstromen, zijwinden en andere elementen. Uiteraard is het cruciaal dat u hierbij op de juiste bestemming 'voet aan wal kunt zetten'. Het behalen van Vaarbewijs II is al met al een boeiende exercitie, waarna u net weer een stuk zekerder aan het roer zult staan. Ook als u wordt geconfronteerd met de krachten van de zee.

Meer over kleine vaarbewijzen:
Klein pleziervaartbewijs Vaarbewijs 1 Vaarbewijs II
Vaarbewijs halen, doe je zo Vaarbewijs 2 Vaarbewijs 1 & 2
Hoe en waar kan ik mijn Vaarbewijs halen Geen vaarbewijs nodig Vaarbewijs België
Back to top