Vaarbewijs nodig: wanneer heb ik vaarbewijs 1 en 2 nodig?

Vaarbewijs nodig, wanneer
Een vaarbewijs nodig? Het is een vraag die veel mensen ons stellen. De regels zijn gelukkig vrij eenvoudig:

Kan de boot die u bestuurt sneller dan 20 km/u varen of is die langer dan 15 meter? Dan heeft u een vaarbewijs nodig.

Let op: het aantal PK van de boot is dus niet relevante voor de vraag of u een vaarbewijs nodig heeft. Het is een wijdverbreid misverstand.

Uiteraard kunnen we daarnaast een aantal aanvullende vragen beantwoorden over het vaarbewijs. Bijvoorbeeld over wat het verschil is tussen het bewijs 1 en 2 en hoe het zit met het marifonie examen. Ter verduidelijking hebben we alle informatie schematisch op een rij gezet in ons online overzichtsdocument (PDF)

Vaarbewijs: veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over het vaarbewijs, die we hebben gebundeld in de veel gestelde vragen. Bijvoorbeeld over wanneer u een vaarbewijs nodig heeft en hoe dat zit in Nederland en in het buitenland. We geven u in de onderstaande video graag alvast antwoord op een aantal belangrijke vragen.

Wanneer heb ik een klein of groot vaarbewijs nodig?

We onderscheiden het klein en groot vaarbewijs, maar wanneer heeft u welke nodig? In de praktijk kunt u meestal goed uit de voeten met het klein vaarbewijs. U mag dan varen op boten en schepen met een lengte tot maximaal 25 meter. Gaat u bedrijfsmatig varen met schepen langer dan 20 meter of meer dan 12 betalende passagiers? Houd er dan rekening mee dat u daar het groot vaarbewijs  voor nodig heeft. Op die manier voldoet u netjes aan de praktijkeisen die er gelden op het water.

Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?

Naast het klein en groot bewijs onderscheiden we tevens het vaarbewijs 1 en 2.
Benieuwd naar het verschil? Dat heeft te maken met de plaatsen waar u mag varen. Met het vaarbewijs deel 1 mag u in
Nederland gaan varen. Tenminste, op de kleinere wateren. Wilt u varen op het IJssel- of Markermeer, de Waddenzee,
Ooster- of Westerschelde? In dat geval heeft u het complete bewijs nodig. Dat betekent dat u ook deel 2
dient te halen, naast het bewijs deel 1.

Vanaf welke leeftijd mag ik examen doen voor het vaarbewijs?

U heeft een vaarbewijs nodig zodra u gaat varen met boten die harder dan 20 km/u varen en vanaf 15 meter lang zijn. Het examen kunt u al doen vanaf 16 jaar, al is het dan nog niet mogelijk om het bewijs daadwerkelijk te ontvangen. U krijgt het bewijs pas uitgereikt op het moment dat u 18 jaar wordt, dus in de tussentijd is het ook nog niet toegestaan om al te gaan varen.
U mag dus examen doen vanaf 16 jaar. Het vaarbewijs ontvangt u vanaf 18 jaar. Vanaf die leeftijd mag u dus varen met boten en schepen die het bewijs vereisen. We vertellen u graag meer over de leeftijd en het examen.

Hoe doe ik het vaarbewijs praktijk examen?

Het vaarbewijs praktijk examen bestaat in Nederland niet. We zijn daarmee het enige Europese land dat de mogelijkheid biedt om het bewijs gewoon vanuit de schoolbanken te halen. Het examen is om die reden de afgelopen jaren wel flink moeilijker geworden. Het lijkt erop dat Europa hier verandering in wil gaan brengen, maar dit lijkt nog wel even te duren. Het is daarom interessant om uw vaarbewijs te halen in Nederland, zodat u (ook als Nederlandssprekende Belg) nog geen praktijk examen hoeft te doen.

Hoe snel kan ik het vaarbewijs halen?

Zodra u het vaarbewijs nodig heeft kunt u heel snel examen doen. Na een eventuele vaarbewijs cursus of zelfstudie kunt u examen doen. Ter plaatse wordt er een foto van u genomen, om na de betaling direct het vaarbewijs uit te reiken zodat u dezelfde dag nog kunt gaan varen. Mits u aan de medische eisen voldoet.

Wat is het ICC en VHF certificaat?

Het ICC is de officiële benaming voor het vaarbewijs: het internationaal vaarbewijs. U kunt voor het examen gebruik maken van de daartoe officieel aangewezen instantie.

Het VHF certificaat ontvangt u door het marifoon examen te doen, dit is het basiscertificaat marifonie. Wij mogen dat examen bij u afnemen, waardoor we u daar bovendien uitstekend meer over kunnen vertellen.

Vaarbewijs nodig: examen doen

Een vaarbewijs nodig en examen doen? Wij zorgen graag voor de ideale voorbereiding, zodat u de slagingskans zo groot mogelijk kunt maken. Ontdek meer over de ideale voorbereiding, voor het vaarbewijs 1 of 2 examen.