Home » Wanneer vaarbewijs nodig? Bekijk de video

Wanneer vaarbewijs nodig? Bekijk de video

Wanneer vaarbewijs nodig? Het is een vraag die veel mensen ons stellen. De regels zijn gelukkig vrij eenvoudig:

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig
De minimale leeftijd om je vaarbewijs te halen is 18 jaar.

Kan de boot die je bestuurt sneller dan 20 km/u varen of is die langer dan 15 meter? Dan heb je een vaarbewijs nodig.

Dat zijn de eisen in Nederland en België. In de rest van Europa heeft ieder land zo zijn eigen regeltjes.
Zo wordt er in Frankrijk en Italië onderscheid gemaakt of je met een eigen boot gaat varen of een boot gaat huren.
In Duitsland moet je een extra diploma halen indien de boot langer is dan 15 meter. Zo moet je in Spanje, Ibiza en Mallorca  in de meeste gevallen vaarbewijs deel 1 en deel 2 hebben. En in Kroatië moeten je voor  alle schepen vanaf 3 meter lengte een vaarbewijs halen.
Denk om de bekeuringen in het buitenland. In Nederland kost het varen zonder vaarbewijs 600 euro in het buitenland kan dat zomaar een veelvoud bedragen. Meer zie: varen in Europa

Opmerking. In de video verteld de leraar dat: ga je varen met een schip waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt, je overal in heel Nederland mag varen. Daar zijn echter wel uitzonderingen op. Lokale bestuurders kunnen bijvoorbeeld voor bepaalde gebieden een vaarverbod voor motorschepen instellen. Wil je exact weten waar je wel of niet mag varen kijk dat even na in de wateralmanak deel 2.

Vaarbewijs nodig: veel gestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over het vaarbewijs, die we hebben gebundeld in de veel gestelde vragen. Bijvoorbeeld over wanneer je een vaarbewijs nodig hebt en vanaf hoeveel pk. En hoe dat zit in Nederland en in het buitenland. We geven je graag een antwoord op een aantal belangrijke vragen.

Wanneer heb ik een klein of groot vaarbewijs nodig?

We onderscheiden het klein en groot vaarbewijs, maar wanneer heb je welke nodig? In de praktijk kun je meestal goed uit de voeten met het klein vaarbewijs. Je mag dan varen op boten en schepen met een lengte tot maximaal 25 meter. Ga je bedrijfsmatig varen met schepen langer dan 20 meter of meer dan 12 betalende passagiers? Houd er dan rekening mee dat je daar het groot vaarbewijs  voor nodig heeft. Op die manier voldoe je netjes aan de praktijkeisen die er gelden op het water.

Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?

Naast het klein en groot bewijs onderscheiden we tevens het vaarbewijs 1 en 2.
Benieuwd naar het verschil? Dat heeft te maken met de plaatsen waar je mag varen. Met het vaarbewijs deel 1 mag je in
Nederland gaan varen. Tenminste, op de kleinere wateren. Wil je varen op het IJssel- of Markermeer, de Waddenzee,
Ooster- of Westerschelde? In dat geval heb je het complete bewijs nodig. Dat betekent dat je ook deel 2
dient te halen, naast het bewijs deel 1.

Opmerking: in deze video vertelt de leraar over de eisen in een aantal landen. Let er wel op dat deze eisen ondertussen kunnen veranderen.
Zo krijgen we tegenwoordig steeds meer berichten te horen dat je in Kroatië minimaal in het bezit moet zijn van vaarbewijs deel 1 en deel 2 (en marifonie).
Neem altijd eerst contact op met de lokale autoriteiten. Vaarbewijzen.nl is alleen bedoeld als een informatieve website.

Vanaf welke leeftijd mag ik examen doen voor het vaarbewijs?

Je hebt een vaarbewijs nodig zodra je gaat varen met boten die harder dan 20 km/u varen en vanaf 15 meter lang zijn. Het examen kan je  nu al doen, al is het dan nog niet mogelijk om voor je 18e verjaardag het bewijs daadwerkelijk te ontvangen. Je krijgt het bewijs pas uitgereikt op het moment dat je 18 jaar wordt, dus in de tussentijd is het ook nog niet toegestaan om al te gaan varen.
Vanaf 18 jaar mag je dus varen met boten en schepen die het bewijs vereisen. We vertellen je graag meer over de leeftijd en het examen.

Hoe doe ik het vaarbewijs praktijk examen?

Het vaarbewijs praktijk examen bestaat in Nederland niet. We zijn daarmee het enige Europese land dat de mogelijkheid biedt om het bewijs gewoon vanuit de schoolbanken te halen. Het examen is om die reden de afgelopen jaren wel flink moeilijker geworden. Het lijkt erop dat Europa hier verandering in wil gaan brengen, maar dit lijkt nog wel even te duren. Het is daarom interessant om je vaarbewijs te halen in Nederland, zodat je (ook als Nederlandssprekende Belg) nog geen praktijk examen hoeft te doen.

Hoe snel kan ik het vaarbewijs halen?

Zodra je het vaarbewijs nodig heeft kun je heel snel examen doen. Na een eventuele vaarbewijs cursus of zelfstudie kun je examen doen. Ter plaatse wordt er een foto van je genomen, om na de betaling direct het vaarbewijs uit te reiken zodat je dezelfde dag nog kunt gaan varen. Mits je aan de medische eisen voldoet.

Wat is het ICC en VHF certificaat?

Het ICC is de officiële benaming voor het vaarbewijs: het internationaal vaarbewijs. Je kunt voor het examen gebruik maken van de daartoe officieel aangewezen instantie.

Het VHF certificaat ontvang je door het marifoon examen te doen, dit is het basiscertificaat marifonie. Wij mogen dat examen zelf afnemen.

Vaarbewijs nodig: examen doen

Een vaarbewijs nodig en examen doen? Wij zorgen graag voor de ideale voorbereiding, zodat je de slagingskans zo groot mogelijk kunt maken. Zie ook: vaarbewijs halen, mogelijkheden en kosten Vaarbewijs 1Vaarbewijs 1 en 2 vaarbewijs examen

Dit heeft misschien ook je aandacht