| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Vaarbewijs leeftijd

Vanaf welke leeftijd mag ik een vaarbewijs halen

Om een vaarbewijs plichtigschip te mogen besturen moet je minimaal 18 jaar zijn. Je mag wel eerder het examen doen maar het vaarbewijs krijg je pas op je 18e verjaardag.

En wat mag dan wel?

Iedereen mag zeilen, roeien, waterfietsen  of kanoën. Daar worden namelijk geen leeftijd eisen aan gesteld, mits de boot kleiner is dan 7 meter lengte. Is de boot tussen 7 meter en 15 meter lengte, geldt er de eis dat je 16 jaar moet zijn. Is de boot groter dan 15 meter moet de bestuurder 18 jaar zijn en in het bezit zijn van tenminste vaarbewijs I.

Mag ik ook met een motorboot varen?

Jazeker, zodra er gebruik gemaakt wordt van een motor(tje) moet de bestuurder minimaal 12 jaar zijn. Mits deze niet harder kan varen (volgas) dan 13 km/uur. Deze eis geldt op verreweg de meeste wateren in Nederland. Een klein rubberbootje met een motortje van 5 pk gaat al snel harder dan 13 km/uur. En dan moet de bestuurder weer minimaal 16 jaar zijn. De limiet van die categorie bestuurders is 20 km/uur dat is dan ook gelijk de uiterste grens.

Alle motorboten die harder kunnen varen dan 20 km/uur vallen onder de categorie snelle motorboot. Dan dient de bestuurder 18 jaar te zijn, in het bezit van tenminste vaarbewijs I en de boot en de inrichting moeten gelijk aan een aantal eisen voldoen.

Zodra u vaarbewijs I heeft maakt het ook niet meer uit hoe snel de boot kan varen, al vaart u 200 km/uur. Uiteraard zit hier ook weer een maar aan. De maximale snelheid in Nederland is 20 km/uur; er zijn wel de zogenaamde snelvaargebieden waar u het gas volledig open mag trekken.

zie ook: Snelheid op het water
  Varen zonder vaarbewijs
  Vaarregels
  Kosten vaarbewijs halen
  Kan ik wel eerder mijn vaarbewijs halen

 

naar boven