Home » Vaarregels kano, kayak, roeiboot en de SUP

Vaarregels kano, kayak, roeiboot en de SUP

Kano, kayak, roeiboot of SUP. Het vaarreglement maakt geen onderscheid tussen een kano, kayak, roeiboot of SUP. Er wordt namelijk gesproken over een door spierkracht voortbewogen schip.

Wezenlijke verschillen tussen de kano, kajak en roeiboot

Terwijl er wezenlijke verschillen zijn. Bij het roeien wordt de meeste kracht bereikt als je met je rug naar voren roeit. Daarom kan de roeier slecht zien waar hij heen vaart, zodat hij na een paar slagen telkens achterom moet kijken. Als er door een stuurman wordt gestuurd is dat geen probleem.
Bij kajakvaren wordt meestal gebruik gemaakt van een dubbelbladige peddel waarbij de kajakvaarder met zijn gezicht in de vaarrichting zit. Bij een kanovaren wordt gebruik gemaakt van een enkelbladige peddel, waarbij de kanovaarder afwisselend links en rechts van zijn kano met de peddel door het water trekt om zich voort te bewegen.

Verschillende voordelen

Het varen met een roeiboot, kano of kajak heeft verschillende voordelen: De kajak, kano of roeiboot hoeft niet voorzien te zijn van een naam, wat op motorboten en zeilboten vanaf 7 meter lengte wel verplicht is.
Op drukke vaarwegen geldt dat je daar alleen mag varen als het schip is voorzien van een motor die voor onmiddellijk gebruik gereed is en waarmee een snelheid van ten minste 6 kilometer per uur ten opzichte van het water kan worden gehandhaafd. Deze regel geldt niet voor een door spierkracht voortbewogen schip. Je bent immers zelf de motor.

Je mag niet overal varen met een roeiboot

Er zijn echter gebieden waar je met de roeiboot, kano of kajak niet mag varen of alleen met een vergunning. Informeer even bij de dichtstbijzijnde kano- of kajakvereniging.

En hoe zit het met de SUP en de kitesurfer?

twee mesen op een SUP board

SUP (Stand Up Paddling) of kitesurfen (kitetender) zijn niet met elkaar te vergelijken en totaal verschillend. Bij de SUP sta je op een board een soort surfplank. Met peddels ben je jezelf aan het voortbewegen. De sup boards beoefenaars vallen dus onder de categorie “door spierkracht voortbewogen schepen”. De kitesurfer staat ook op een board. Echter deze wordt met een soort vlieger voortbewogen. Je zou denken aha dat is dus gelijk aan een zeilboot. Nee, de kitetender of kitesurfer heeft een aparte definitie gekregen in het BPR. Volgens artikel 9.05 lid 2 is het verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip. In lid 3 staat; De bevoegde autoriteit kan vaarwegen of gedeelten daarvan aanwijzen waarop het verbod, bedoeld in het tweede lid, overdag niet van toepassing is. Dus het is verboden te kitesurfen, behalve op de gebieden waar dat wel mag.

Wie heeft er eigenlijk voorrang?

Zodra je als bestuurder van een kano, kajak of roeiboot zoveel mogelijk stuurboordwal houdt, heb je in het BPR gebied voorrang, zowel op een motorschip als op een zeilschip.

Volgorde;
1. Zeilboot;
2. Roeiboot (kano, kajak, SUP);
3. Motorboot.

Op open water; Kruis je met een door spierkracht aangedreven schip een zeilboot gaat de zeilboot voor, ongeacht wie van links of rechts komt.
Bij de door spierkracht aangegeven schepen onderling gaat rechts voor. Kom je een klein motorschip tegen ga jij voor, ongeacht of je van links of van rechts komt.

Neem geen enkel risico

Denk erom dat je als roeiboot-, kano- of kajak bestuurder zeer kwetsbaar bent. Houdt er rekening mee dat 95% van de watersporters deze regels niet kent, zelfs tijdens het vaarbewijsexamen worden hier sporadisch vragen over gesteld. Neem dus geen risico en mijdt de drukke vaarwegen. Zorg ervoor dat je goed gezien wordt. Overdag reflecterende, felle kleding, ’s nachts een rondomschijnend wit licht. Ga je op zee kajakken plaats indien mogelijk een radarreflector, en neem een handheld marifoon mee.

Verboden voor roeiboten.

Bord roeien verboden. Mag je hier wel met een kano varen?

Mag ik hier wel met een kano varen of kajakken? En de sup boards beoefenaars. Nee, dat mag niet. Verboden voor schepen die door spierkracht worden aangedreven.

Dit heeft misschien ook je aandacht