Vaarregels SUP, Kano, kayak, roeiboot of de waterfiets. Het vaarreglement maakt geen onderscheid tussen een kano, kayak, roeiboot, SUP (stand up paddle board) of zelfs de waterfiets. Er wordt namelijk gesproken over een door spierkracht voortbewogen schip.
Wezenlijke verschillen tussen de kano, kajak en roeiboot
Terwijl er wezenlijke verschillen zijn. Bij het roeien wordt de meeste kracht bereikt als je met je rug naar voren roeit. Daarom kan de roeier slecht zien waar hij heen vaart, zodat hij na een paar slagen telkens achterom moet kijken. Als er door een stuurman wordt gestuurd is dat geen probleem.
Bij kajakvaren wordt meestal gebruik gemaakt van een dubbelbladige peddel waarbij de kajakvaarder met zijn gezicht in de vaarrichting zit. Bij kanovaren wordt gebruik gemaakt van een enkelbladige peddel, waarbij de kanovaarder afwisselend links en rechts van zijn kano met de peddel door het water trekt om zich voort te bewegen. En bij een SUP sta je op een soort surfplank en al peddelend beweeg je je voort.
Verschillende voordelen
- Het varen met een roeiboot, kano, kajak, SUP of waterfiets heeft verschillende voordelen: De kajak, kano of roeiboot hoeft niet voorzien te zijn van een naam, wat op motorboten en zeilboten vanaf 7 meter lengte wel verplicht is.
- Ook is er geen minimumleeftijd voor de bestuurder. Indien je schip niet langer is dan 7 meter.
- Op drukke vaarwegen geldt dat je daar alleen mag varen als het schip is voorzien van een motor die voor onmiddellijk gebruik gereed is en waarmee een snelheid van ten minste 6 kilometer per uur ten opzichte van het water kan worden gehandhaafd.
Deze regel geldt niet voor een door spierkracht voortbewogen schip. Je bent immers zelf de motor. Je moet wel deze snelheid kunnen behalen. Dat geldt dus niet voor de supper. Daarmee kunnen verreweg de meeste beginnende beoefenaars deze snelheid (nog) niet halen.
Je mag niet overal varen met een roeiboot
Er zijn echter gebieden waar je met de roeiboot, kano, kajak of SUP niet mag varen of alleen met een vergunning. Informeer even bij de dichtstbijzijnde kano- of kajakvereniging.
En hoe zit het met de SUP en de kitesurfer?
SUP (Stand Up Paddling) of kitesurfen (kitetender) zijn niet met elkaar te vergelijken en totaal verschillend. Bij de SUP sta je op een board een soort surfplank. Met peddels ben je jezelf aan het voortbewegen. De sup boards beoefenaars vallen dus onder de categorie “door spierkracht voortbewogen schepen”. De kitesurfer staat ook op een board. Echter deze wordt met een soort vlieger voortbewogen. Je zou denken aha dat is dus gelijk aan een zeilboot. Nee, de kitetender of kitesurfer heeft een aparte definitie gekregen in het BPR. Volgens artikel 9.05 lid 2 is het verboden te varen met een door een vlieger voortbewogen plank of klein schip. In lid 3 staat; De bevoegde autoriteit kan vaarwegen of gedeelten daarvan aanwijzen waarop het verbod, bedoeld in het tweede lid, overdag niet van toepassing is. Dus het is verboden te kitesurfen, behalve op de gebieden waar dat wel mag.
Wie heeft er eigenlijk voorrang?
Zodra je als bestuurder van een kano, kajak of roeiboot zoveel mogelijk stuurboordwal houdt, heb je in het BPR gebied voorrang, zowel op een motorschip als op een zeilschip.
Volgorde;
1. Zeilboot;
2. Roeiboot (kano, kajak, SUP);
3. Motorboot.
Vaarregels SUP en door spierkracht voortbewogen schepen
Op open water; kruis je met een door spierkracht aangedreven schip een zeilboot gaat de zeilboot voor, ongeacht wie van links of rechts komt.
Bij de door spierkracht aangegeven schepen onderling gaat rechts voor. Kom je een klein motorschip tegen ga jij voor, ongeacht of je van links of van rechts komt.
Op open water. Eerst gaan de supper en de roeiboot. De motorboot moet wijken.
Hier volgt de supper de stuurboordwal. De roeiboot vaart aan de linkerkant van het vaarwater. De supper gaat voor, de roeiboot wijkt.
Hier volgt de motorboot de stuurboordwal de supper wil naar de kant varen. Eerst gaat de motorboot.
Neem geen enkel risico
Denk erom dat je als supper, roeiboot-, kano- of kajakbestuurder zeer kwetsbaar bent. Houdt er rekening mee dat 95% van de watersporters deze regels niet kent, zelfs tijdens het vaarbewijsexamen worden hier sporadisch vragen over gesteld. Neem dus geen risico en mijdt de drukke vaarwegen. Zorg ervoor dat je goed gezien wordt. Overdag reflecterende, felle kleding, ’s nachts een rondomschijnend wit licht. Ga je op zee kajakken plaats indien mogelijk een radarreflector, en neem een handheld marifoon mee.
Verboden voor roeiboten.
Mag ik hier wel met een kano varen of kajakken? En de sup boards beoefenaars. Nee, dat mag niet. Verboden voor schepen die door spierkracht worden aangedreven.
Dit heeft misschien ook je aandacht
En wat weet je van de algemene vaarregels? Ook handig als opfrisser. Bekijk even de video en het is je gelijk weer duidelijk.