ë

Vaarregels

Leun lekker achterover terwijl je alle animaties rustig doorneemt. De belangrijkste vaarregels en -tips in een notendop

Voorrangsregels

Hoe je 't ook wendt of keert: een watersporter hoort de vaarregels te kennen. Vaar je met een zeilboot? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een paar zeillessen op zak. Onder meer de voorrangsregels voor zeilboten onderling is ongetwijfeld aan de orde gekomen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Vaar je met een motorboot kleiner dan 15 meter die niet harder kan dan 20 km/u? Dan heb je geen enkele 'ervaaring' nodig. Om je toch een beetje voor te bereiden, hebben we hier de belangrijkste vaarregels en -tips in een notendop:

Waterkaart en wateralmanak

Neem vooral een recente waterkaart en de Wateralmanak deel 1 en 2 mee aan boord. In deel 1 tref je de reglementen die er in Nederland toe doen en in deel 2 gaat het onder meer over de bedieningstijden van sluizen en bruggen. Altijd handig.
In de animaties vind je terug wat je echt moet weten. Nederland telt ongeveer zoveel vaarreglementen als inwoners. Op verschillende wateren gelden afwijkende regels.
Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) geldt op de meeste wateren.
Rivieren die vanuit Duitsland naar Nederland kabbelen, zijn belast met het strengere Rijnvaart Politie Reglement (RPR). Op de Westerschelde en op zee gelden weer andere wetten.
We adviseren je de regels van het RPR aan te houden. Binnen het BPR heeft de pleziervaart bijvoorbeeld in bepaalde gevallen voorrang op de beroepsvaart; binnen het RPR gaat de beroepsvaart te allen tijde voor. Houd goed in je achterhoofd: je mag geen voorrang nemen. Dat is bij wet vastgelegd in artikel 1.04 en 1.05 van het reglement. Je hebt zelfs de plicht er alles aan te doen om je vaart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het gaat zelfs zo ver dat je maatregelen moet treffen op het moment dat de situatie onveilig is zelfs als jij voorrang hebt.

Animatie vaarregels

Leun lekker achterover terwijl je alle animaties rustig doorneemt. Plak ze in je Favorieten, twitter ze aan je watervrienden en prik een link op je Facebook-pagina.


 

 


voorbereiding voor cursus vaarbewijs: KVB1 KVB2
Aanmeren / Afmeren X  
Bakboord / Stuurboord X X
Boegschroef / Hekschroef X  
Betonning, het laterale stelsel X  
Betonning, het cardinale stelsel X X
Blauwvaren - varen op de rivieren X  
Dodehoek - varen op de drukke vaarwegen X  
Eb en vloed   X
Hogerwal / Lagerwal X X
Loef / Lij X  
Oplopen X  
Springen / trossen X  
Springtij / Doodtij   X
Vaarregels X X
Waar vind ik?   X
Werking van het roer X  
Back to top