Varen in Europa

Hoe mooi Nederland ook is vanaf het water, er zijn momenten waarop u liever andere oevers en kusten ontdekt.

Varen in het buitenland

Ga op ontdekkingsreis in Europa. Waar u zich nietig voelt aan de voet van de machtige Noorse fjorden, geniet op een narrowboat in de Engelse kanalen, of zich in de warme wateren van Griekenland, zeilend met een flottielje, laaft aan de verkoelende wind. Uiteraard wilt u tijdens iedere vaarvakantie onbezorgd genieten. Vaarschool Albatros werkt daar graag aan mee door u te informeren over de leukste bestemmingen en de geldende regels in de verschillende landen. Vergeet vooral niet deze pagina op te slaan in uw favorieten. Op die manier hebt u bij een volgende vakantie alle wetenswaardigheden over uw bestemming meteen bij de hand.
Om deze pagina zo compleet mogelijk te maken, staan wij open voor al uw aanvullingen en tips. Goede ideeën zijn welkom!

Als u op reis gaat met uw boot in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland of Kroatië, is er van de Europese eenwording opeens weinig meer te merken. In onder meer België en Italië gelden nogal wat regels die we in Nederland niet kennen. Daarnaast zijn de boetes in het buitenland vaak hoger dan de toch al forse boetes in Nederland. Het is daarom zaak goed op de letten welke extra regelgeving er in het buitenland geldt. Onder aan deze pagina zetten we de belangrijkste uitzonderingen op een rijtje.

Zorg er bij iedere internationale reis voor dat u uw vaarbewijs (inclusief ICC) bij u draagt, net als een simpele lijst van de bemanning en een eigendomsverklaring van uw schip. Denk erom dat uw verzekering in orde is. Draag er zorg voor dat de normale uitrusting van het schip prima functioneert. Te denken valt aan een brandblusser, de dodemansknop en reddingsvesten voor iedere opvarende.

De taal

Hoe zit het eigenlijk met de taal in het buitenland? Een drankje bestellen is waarschijnlijk geen probleem. Maar wat is bakboord in het Engels of de havenmeester in het Frans. Hoe noemen de Duitsers eigenlijk een bolder of een meerpaal. De belangrijkste uitdrukkingen in het Duits, Engels en Frans hebben we voor u geselecteerd. Zie: Scheepstaal

Vaarbewijs en marifoon

In nagenoeg alle Europese landen dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Net als in Nederland is ook in het buitenland Vaarbewijs 1 geldig op de binnenwateren en Vaarbewijs 2 in de binnenwateren en op zee. Er zijn uitzonderingen mogelijk.

Een papieren vaarbewijs – het zogenaamde vaarbewijs oude stijl – wordt in veel landen niet erkend. U kunt dit vaarbewijs voor een klein bedrag omzetten in een nieuw vaarbewijs, dat het model heeft van een creditcard. Dit nieuwe vaarbewijs is voorzien van het internationaal erkende vaarbewijs, het ICC.
Hebt u een marifoon aan boord, moet u altijd in het bezit zijn van een marifooncertificaat.

Registratiebewijs

Uw boot dient altijd op de juiste manier geregistreerd te zijn. Dankzij de aanschaf van het nieuwe internationaal erkende registratiebewijs op creditcardformaat, voorkomt u verwarring bij autoriteiten over de grens.

Etiquette

U dient op uw boot altijd de Nederlandse vlag te voeren. Daarnaast hebben schippers de goede gewoonte over de grens de vlag van het gastland te voeren. Deze kleinere vlag wordt in het algemeen gehesen aan de mast. De etiquette vereist dat u uw Nederlandse vlag 's nachts binnenhaalt.

Afwijkende regels in het buitenland:

In België moeten schepen vanaf 7 meter verplicht een marifoon aan boord hebben.
In Italië mag u zonder vaarbewijs een boot huren tot en met 40 pk. Als u uw eigen boot meeneemt, gelden er andere regels. In dat geval heeft u al een vaarbewijs nodig als uw boot een motor heeft vanaf 6 pk.
In Spanje kennen ze maar liefst zeven verschillende vaarbewijzen. Overigens is ons Nederlandse vaarbewijs 2 gelijk aan het Spaanse hoogste vaarbewijs, vaarbewijs 7.
Als u in Italië wilt varen met een boot die u met de auto hebt vervoerd, kunt u dat eigenlijk niet doen zonder de wet te overtreden. In Italië moet u namelijk verplicht noodseinen aan boord hebben. Deze kunt u als buitenlander in Italië niet aanschaffen. In Nederland kan dat wel, maar vervolgens is het in Frankrijk verboden deze noodseinen over de weg te vervoeren.
In verschillende landen, waaronder Kroatië, moet u een vergunning aanschaffen bij de havenmeester, voor u het water op kunt.

Overigens is het zo dat iedere grenszee andere regels heeft. Zo zijn de regels op het meer van Genève in het Franse deel anders dan in het Zwitserse deel. Of neem het meer van Lugano wat grenst aan Italië en Zwitserland. Het is dus niet zo verstandig om met de gehuurde boot met buitenboordmotor van 40 pk, zonder vaarbewijs, vanuit Italië even Zwitserland aan te doen.

Neemt u voordat u vertrekt even contact op met de afdeling watersport van de ANWB voor een actueel overzicht van alle wetten en regels in de verschillende landen.
telefoonnummer 088 - 269 50 20.


zie ook, varen in:
  België Duitsland Engeland / Schotland
  Frankrijk Noorwegen Griekenland
  Spanje Zweden Hongarije
  Italië Denemarken Kroatië
  Zwitserland Europa Varen in Nederland
Back to top