Home » Varen in Italië | Mag ik varen op het Gardameer

Varen in Italië | Mag ik varen op het Gardameer

Varen in italieVaren in Italië. De ruwe kust en winderige meren maken Italië het perfecte land voor een uitdagende zeilvakantie. Met zijn lange kustlijn en tientallen prachtige meren lijkt Italië geschapen voor de watersport. De namen van het Lago Maggiore, het Comomeer en het meer van Lugano stuwen bij menig watersporter de adrenaline door de aders. Zelfs de herinnering aan de veelal heftige uitdagingen doen de bloedsomloop versnellen. Op de Italiaanse meren kan het, meestal in de middag, flink gaan waaien. Langs de kust kunt u op de Middellandse zee flinke golven verwachten.

Italië is een land van strikte regels. Er zijn meren waar u helemaal niet mag varen met een motorboot. Op andere meren mag u uitsluitend varen met boten die maximaal 4 pk aan motorvermogen bezitten. De controles op het water worden uitgevoerd door de Guardia di Finanza. Deze politiemacht is onderdeel van de Italiaanse belastingdienst. De boetes die de Guardia uitdeelt, liegen er meestal niet om.

Registratiebewijs

Italië is niet het gemakkelijkste land als het gaat reglementen. Daarom is het verstandig altijd de havenmeester te raadplegen voor u uw boot te water laat. Op sommige meren bent u namelijk verplicht een tijdelijk Italiaans registratiebewijs te voeren. Meestal is dit bewijs te verkrijgen bij de havenmeester.
In verschillende gevallen zult u zich voor de vergunning moeten wenden tot een functionaris op het gemeentehuis. Vaak is dit een ingewikkeld karwei. Na een bezoek aan het gemeentehuis moet u op het postkantoor de financiën regelen. Vervolgens moet u weer naar het gemeentehuis om het betalingsbewijs te tonen.
Pas de volgende dag kunt u uw vergunning afhalen. Met een beetje geluk laat de gemeente dit bewijs bij de receptie van uw vakantieverblijf bezorgen.

Varen in Italië verzekering en vaarbewijs

Zorg ervoor dat uw boot goed verzekerd is. In Italië is een WA-verzekering met een minimaal verzekerd bedrag van 500.000 euro per gebeurtenis verplicht. Als u niet verzekerd bent, riskeert u een forse boete. Dit “vergrijp” kan u zelfs een gevangenisstraf opleveren. Ja, de Italianen laten er geen gras over groeien. De verzekeringspapieren moeten in het Engels zijn opgesteld. Om goed verzekerd op reis te kunnen, is het verstandig vooraf contact op te nemen met uw verzekeringsagent.

Zonder vaarbewijs kunt u in Italië gemakkelijk een boot huren. Slechts voor het gebruik van huurboten met een vermogen van meer dan 40 pk, moet u in het bezit zijn van een vaarbewijs. Een “attestato di compentenza”.
Op open zee zijn de regels strenger. Iedere schipper die zich verder dan zes mijl uit de kust bevindt, moet in het bezit zijn van Vaarbewijs 2.
Bij het gebruik van uw eigen boot is de Italiaanse wet zo mogelijk nog strikter. Dan moet u al een vaarbewijs in uw bezit hebben als uw boot een vermogen heeft van meer dan 5 pk.

De eisen die door de Italiaanse autoriteiten gesteld worden aan uw schip, zijn gelijk aan de Nederlandse eisen. Er bestaan enkele aanvullingen. Zo moet u verplicht een anker en een ankertouw van minimaal 25 meter aan boord hebben. Ook een peddel is verplicht. Daarnaast moet het schip afhankelijk van het motorvermogen een, twee of drie brandblussers aan boord hebben. Verplicht zijn ook een waterdichte zaklantaarn, een verbandtrommel en noodsignalen.
Voor het zeiloppervlakte van een zeilboot gelden diverse strikte regels. Ook daarom is het verstandig te overleggen met de plaatselijke havenmeester voor u het water op gaat.

Zie ook: varen in Europa
Varen en vaarbewijs in Spanje