Varen in Friesland

Varen in Friesland. Wie denkt aan Friesland, denkt aan watersport. Of het water nu bevroren is of niet, in Friesland zijn altijd mensen op en rond het water te vinden. Ben je nog niet bekend met de watersport, huur dan eerst eens een boot en ga Friesland verkennen. Voor de meeste huurboten heb je geen vaarbewijs nodig.
In intieme haventjes en op weidse meren, overal in Fryslan ben je welkom met je boot. Hoewel je ook met je motorboot in de noordelijke provincie ultiem kunt genieten, is Friesland vooral de plek voor zeilers. Met grote traditionele skûtsjes, of met kleinere, lichtere modellen geniet je optimaal van de wind en de soms ruige Friese wateren. Kun je (nog) niet zeilen? De Friezen zijn niet te beroerd je de zeilsport tot in de finesses te leren. Voor kinderen en jongeren worden ieder jaar talloze gezellige en uitdagende zeilkampen georganiseerd.

Varen n Friesland

Varen in Friesland, drukte en rust

Het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Heegermeer, de Fluessen en het Slotermeer zijn stuk voor stuk bijzonder mooie meren voor een korte of langere vaartocht. Hier vind je paviljoens, mooie jachthavens maar ook rust op en rond stille eilandjes.
Hoe anders is het op het drukke Prinses Margrietkanaal, waar je ook veel beroepsvaart tegenkomt. Op deze drukke waterweg moet je dan ook aan bepaalde eisen voldoen. Je mag hier niet laveren, ook niet voor een gesloten brug. Elke boot moet afmeren aan een meerpaal tot de brug weer opengaat. Bovendien moet de schipper zo veel mogelijk rechts blijven varen en regelmatig achterom kijken. Een marifoon aan boord is aan te bevelen.

Bruggen en sluizen in Friesland

Voor de bediening van de provinciale bruggen en sluizen hoef je geen geld te betalen. In diverse steden en dorpen, gelegen aan kleinere waterwegen, worden de bruggen echter beheerd door een plaatselijke brugwachter. Hij helpt je het nostalgische Friesland opnieuw te beleven. Deze plaatselijke beambte zwaait een klomp aan een hengel naar uw schip. Je dient de klomp te voorzien van het op de brug aangegeven bedrag. Meestal gaat het om één of twee euro. Het is daarom aan te raden voldoende kleingeld op zak te hebben bij een vaartocht door Friesland. Zie ook: Varen op IJsselmeer, heerlijk varen tot windkracht 5Varen in Nederland

Watersportbedrijven tips?

Wil je nog meer weten over de vaarmogelijkheden in Friesland, bijvoorbeeld voor verhuurlocaties of het boeken van een zeilvakantie? Neem dan contact met ons op. Verhuur je zelf boten of heb je een surf- en/of zeilschool? Misschien is het leuk om hier iets over je bedrijf te vermelden? Voor de kosten hoef je het niet te laten. Het is namelijk gratis.

Vertel iets “kort en krachtig” aan onze bezoekers over jouw watersportbedrijf. En waarom ze bij jou moeten zijn om een boot te huren en of vaarlessen moeten nemen.