Home » Varen in Nederland | Varen en vaarbewijzen » Varen op IJsselmeer, Markeermeer en IJmeer

Varen op IJsselmeer, Markeermeer en IJmeer

Heerlijk varen op  IJsselmeer, IJmeer en Markeermeer tot windkracht 3 a 4

Het IJsselmeergebied strekt zich uit van Den oever, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Volendam, Amsterdam, Muiden, Lelystad, Urk, Lemmer, Stavoren naar Kornwerderzand. Het IJmeer en Markeermeer worden ook steevast het IJsselmeer genoemd. Het gebied onder de Houtribdijk of Markerwaarddijk, de dijk Enkhuizen – Lelystad, is het Markermeer. Het zuidelijkste gedeelte van het Markermeer is het IJmeer. In de zomer wordt het IJsselmeer zomerpeil aangehouden, dat is 20 cm onder het NAP (NAP – 2 dm) van november tot en maart wordt het IJsselmeer winterpeil aangehouden, NAP – 4 dm.

Neem een kaart en kompas mee

Gemiddeld is het IJsselmeer ongeveer 4 meter diep. Het gehele IJsselmeergebied is een gemoedelijk vaargebied bij goed weer. Wordt het zicht een beetje minder, moet er wel degelijk genavigeerd worden met de kaart en kompas, of uiteraard met de GPS. Beschouw de GPS als een ideaal hulpmiddel, zodra er een storing optreedt in uw apparatuur, komt u met behulp van het kompas en kaart altijd weer op de juiste bestemming terecht.

Een tocht plannen met behulp van de GPS is tegenwoordig kinderspel, maar maakt het varen er niet leuker op. Zet eens een koers uit met behulp van de kaart en een plotter. Corrigeer de koers met de wind en de deviatie van uw schip (de variatie op het IJsselmeer is op dit moment te verwaarlozen) en probeer deze koers op uw kompas te sturen. U zult zien, het varen wordt op deze manier een stuk leuker.
Meer lezen over de GPS aan boord

Varen op IJsselmeer, vanaf windkracht 5 blijf binnen

Varen op IJsselmeer heerlijk tot windkracht 5Tot windkracht 3 a 4 op de schaal van Beaufort is het heerlijk varen in het IJsselmeer-gebied. Vergist u zich echter niet. Vanaf windkracht 5 verandert hetzelfde gemoedelijke vaargebied ineens in een verraderlijk vaargebied. Door het relatief ondiepe water –zo’n vier meter- zijn de golven weliswaar niet al te hoog, maar blijft ook de golflengte beperkt, waardoor de beruchte korte golfslag ontstaat. Daarbij veroorzaakt wind aan de oppervlakte een tegenstroom, wat deze korte golfslag zelfs versterkt. Dat kan zeeziekte, oververmoeidheid en valpartijen veroorzaken. Water en vuil wat in de brandstoftanks aanwezig is, kan door het slingeren en stampen van de boot in de filters terecht komen waardoor de motor mogelijk stilvalt. Daardoor komt u dwars op de golven te liggen. Het enige wat dan nog helpt is ankeren. Webcam Markermeer (Tip)

Snelheid

Op het IJsselmeer gelden geen snelheidsbeperkingen. U mag daar zo hard varen als u wilt, mits u 500 meter uit de kust blijft en buiten de betonde vaargeulen blijft. In het hele IJsselmeergebied, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer moet u vaarbewijs II hebben. Uiteraard alleen indien uw schip sneller kan varen dan 20 km/uur of groter is dan 15 meter.

Gouwzee

Tussen de driehoek Volendam, Marken en Monnickendam, bevindt zich de Gouwzee. Hier mag u varen met vaarbewijs I. Op de meeste plaatsen is het daar vrij ondiep wat het een ideaal gebied maakt om te recreëren. Mijd zoveel mogelijk de vele waterplanten, die uw vaar-plezier flink kunnen vergallen.

Ons advies:
ga het IJsselmeergebied niet op bij windkracht 5 of hoger. Zodra u witte schuimkopjes op de golven ziet, zoek dan de eerste de beste haven op.
Neem een marifoon mee. Zodra het misgaat roept u hulp op kanaal 16 en binnen 10 minuten is de KNRM bij u. Meer lezen over de marifoon aan boord

Zie ook: