| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Varen zonder vaarbewijs

Iemand laten varen zonder vaarbewijs

Het is mogelijk dat u als schipper van een kleine boot officieel niet verplicht bent een klein vaarbewijs te halen. Toch is het raadzaam ook in dat geval een cursus met het examen te doen voor een vaarbewijs. Dat bewijst zich in de praktijk.

De schipper is volgens het vaarreglement degene die de navigatie leidt, hij hoeft dus niet zelf aan het roer te staan. U mag dus rustig iemand laten sturen zonder vaarbewijs. zie ook: sturen zonder vaarbewijs

Is je boot kleiner dan 15 meter en kan 'ie niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs het water op. Het gaat om de combinatie boot plus motor. Het kan maar zo zijn dat je met een klein aluminium visbootje met 6 pk motorvermogen in het bezit moet zijn van geldige papieren. Terwijl u met het joekel van een stalen tuindersvlet van 12 meter lang en 20 pk buitenboordmotor waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig hebt. Tja, heel eenvoudig is het niet altijd. Het gaat om de snelheid die de boot KAN bereiken.

Let op: in het buitenland kunnen afwijkende eisen gelden. Ze kijken daar soms naar meer dan het aantal pk's van je boot.

400.000 kleine vaarbewijzen

In Nederland zijn op dit moment bijna 400.000 personen in het bezit van een Klein Vaarbewijs. De helft van deze schippers heeft een boot die niet valt onder de vaarbewijsplicht. Door het examen toch te doen, zijn deze mensen goed op de hoogte van de juiste regels op het water en de relevante wetten. Dit bevordert de veiligheid van de schipper en de veiligheid van anderen.

Wij adviseren u dan ook altijd Klein Vaarbewijs 1 te halen voor u met uw eigen boot de Nederlandse binnenwateren opgaat. Op zee is iedereen verplicht aan bepaalde eisen te voldoen, ook de booteigenaren zonder vaarbewijs. Het internationaal geldende SOLAS-verdrag verplicht u tot een gedegen voorbereiding van de reis. Zo moet u volgens
dit verdrag het weerbericht goed in de gaten houden, over voldoende brandstof beschikken, medicamenten meenemen en andere veiligheidsmaatregelen nemen. Daarnaast moet uw bemanning goed voorbereid zijn op calamiteiten op het water. Als u in bezit bent van een vaarbewijs, kunt u direct aantonen dat u kennis hebt van
veiligheidsmaatregelen de vaarregels en de reglementen op het water. Dat is belangrijk, want iedereen is verplicht de wet te kennen.

Meer over kleine vaarbewijzen:
Wat kost het eigenlijk om een vaarbewijs halen
Klein pleziervaartbewijs Vaarbewijs 1 Vaarbewijs II
Vaarbewijs halen, doe je zo Vaarbewijs 2 Vaarbewijs 1 & 2
Hoe en waar kan ik mijn Vaarbewijs halen Geen vaarbewijs nodig Vaarbewijs België

 

naar boven