| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Vaarbewijs 1, 2 en Vaarbewijs I en II

KVB1 en 2 is VBII

Let op de schrijfwijze. Er zijn drie verschillende soorten kleine vaarbewijzen die u kunt halen: vaarbewijs I (Romeinse cijfer). Deze ontvangt u zodra u geslaagd bent voor het examen KVB1, bent u tevens geslaagd bent voor het aanvullend vaarbewijs (KVB2) krijgt u vaarbewijs II (Romeinse cijfers). Vaarbewijs II krijgt u nadat u twee examens met goed gevolg heeft afgelegd namelijk KVB 1 en KVB 2.

Vaarbewijs VBI is geldig voor alle schepen met een lengte tot 25 meter. Hiermee mag je met je boot alle rivieren, kanalen en meren op. Op één meer mag je niet komen: het IJsselmeer. Wil je daar toch gaan varen, dan moet je tevens vaarbewijs KVB2 halen. Je mag dan ook varen op de Waddenzee en de Ooster- en Westerschelde. Vaarbewijs VB1 en VB2 samen noemen we vaarbewijs II.

Het is belangrijk dat uw vaarbewijs is afgestemd op uw vaargedrag. Zo mag u het IJsselmeer alleen opgaan als u in het bezit bent van Klein Vaarbewijs II of de aanvulling op Klein Vaarbewijs 1, Vaarbewijs 2.

naar boven

Vaarbewijs I

Klein Vaarbewijs I is het gangbare vaarbewijs voor de pleziervaart. Met dit vaarbewijs mag u alle soorten schepen besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Er geldt geen maximum aantal pk's. Het vaargebied is wel beperkt. Met Klein Vaarbewijs 1 mag u varen op alle rivieren, kanalen en meren. Grotere wateren als het IJsselmeer en het Markermeer vereisen echter een aanvullend vaarbewijs.

naar boven

Vaarbewijs 2

De aanvulling is Vaarbewijs 2. Na het behalen van dit extra examen mag u overal varen. Mits u in het bezit bent van VBI. Ook op de nationale en internationale kustwateren. Overigens geldt ook hier dat de maximale lengte van een schip 25 meter is. Voor langere schepen is een Groot pleziervaartbewijs vereist.

naar boven

vaarbewijs 1 en 2

Klein Vaarbewijs II geeft u evenveel mogelijkheden als de combinatie van Klein Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Toch heeft Klein Vaarbewijs 1 en 2 een aparte status. Dit heeft vooral een praktische reden. Dit vaarbewijs maakt het namelijk mogelijk de examens voor Klein Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 in een keer af te leggen. Dat scheelt nadrukkelijk in de kosten. Voor het examen van Klein Vaarbewijs 1 betaalt u 42 euro. De toets voor het Vaarbewijs 2 kost 50 euro. Een examen voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 kost slechts 70 euro. Voor het geldt hoeft u 't niet te laten...

naar boven

Drie voorbeelden

Om het even heel praktisch op een rijtje te zetten, de volgende drie voorbeelden:

Voorbeeld 1

Je hebt een klein vissersbootje met een iets grotere motor waarmee je op het IJsselmeer gaat vissen: vaarbewijs II (VB1 + VB2)

Voorbeeld 2

Je hebt een jacht met een lengte van 14,95 meter. De maximale snelheid van de boot is 18 kilometer per uur: geen vaarbewijs nodig!

Voorbeeld 3

Je hebt een hele snelle zeilboot, ofwel een catamaran met een lengte van 14 meter: geen vaarbewijs nodig, want geen motor aanwezig!

Meer over kleine vaarbewijzen:
Wat kost het eigenlijk om een vaarbewijs halen
Klein pleziervaartbewijs Vaarbewijs 1 Vaarbewijs II
Eenvoudig uw Vaarbewijs halen Vaarbewijs 2 Vaarbewijs 1 & 2
Hoe kan ik mijn Vaarbewijs halen Geen vaarbewijs nodig Drie voorbeelden

 

naar boven