| Wat kost een vaarbewijs? | Vaarbewijs halen, doe je zo (tip) | Examentraining | Inlog

Verlichting boot

Navigatieverlichting

Het is niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben, indien u alleen overdag met goed zicht vaart. Gaat u ook ’s nachts op pad of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter dan krijgen we een ander verhaal, dan moet namelijk de navigatieverlichting aan.

Het grote verschil met de navigatieverlichting tussen de zeilboot en de motorboot is het toplicht. Een zeilboot heeft nooit een toplicht en de motorboot heeft altijd een toplicht. Nu zult u misschien denken ”mijn zeilboot heeft wel een toplicht” dat klopt. Zodra u namelijk met de zeilboot gebruik van uw motor maakt, bent u volgens het vaarreglement een motorboot. Dan moet u ook de verlichting van een motorboot voeren.

Naar boven

Zeilboot

De zeilboot mag afhankelijk van de lengte óf een rondomschijnend wit licht laten zien óf de boordlichten met het heklicht. Indien u in het bezit van een zeilboot kleiner dan 7 meter lengte kunt u het best kiezen voor een rondomschijnend wit licht in de top van de mast. Neem wel een zaklamp mee, want volgens het vaarreglement moet u een tweede witte licht laten zien zodra er een schip op u af komt varen.

verlichting kleine zeilbootHetzelfde rondomschijnende licht moet u namelijk ook laten zien zodra u ’s nachts ten anker gaat. Dan slaat u gelijk twee vliegen in 1 klap.

 


klein zeilschipHebt u een zeilschip groter dan 7 meter moet u boordlichten en het heklicht voeren. De zaklantaarn hebt u niet nodig.

Zodra u gebruik van de motor maakt, bent u een motorboot; toplicht aansteken


verlichting kleine zeilbootU kunt er ook voor kiezen om de boordlichten en het heklicht ineen boven in de mast te plaatsen, het zogenaamde carnavalslicht.

 

 

Dit wordt iets gecompliceerder, zodra u gebruik maakt van de motor moet wederom het toplicht aan. Het toplicht mag echter niet onder de boordlichten geplaatst worden.

Meestal wordt dan de keuze gemaakt om alles dubbel uit te voeren; zodra u zeilt carnavalslicht aan.
Maakt u gebruik van de motor; carnavalslicht uit, boordlichten, toplicht en heklicht aan.

Zeilboot navigatieverlichting
Zeilboot schemering
Zeilboot snachts
Zeilboot 's nachts

 

 

 

 

Aan de navigatie verlichting kunt u een motorboot en een zeilschip herkennen, u kunt ook bepalen welke richting de boot opvaart. Zeilboot, gaat vanuit uw positie gezien, stuurboord uit.

 

Naar boven

Motorboot

Met de motorboot is het eigenlijk hetzelfde verhaal, hier wordt echter onderscheid gemaakt in het vaargebied, vaart u in het BPR-gebied mag u in sommige gevallen alleen navigatieverlichting motorbooteen rondomschijnend wit licht laten zien en vaart u in het RPR-gebied dan moet u een toplicht, boordlichten en een heklicht hebben.

 

In plaats van het toplicht en het heklicht mag u ook een rondomschijnend licht laten zien. U kunt dus het beste voor deze optie kiezen, zodra u ’s nachts ten anker gaat laat u het rondomschijnende licht branden en de boordlichten schakelt u uit.

navigatieverlichting motorboot Bakboordlicht is rood en schijnt over een hoek van 112 ½°
Stuurboord licht is groen en schijnt eveneens over een hoek van 112 ½°
Toplicht is wit en schijnt over een hoek van 225°
Het heklicht is eveneens wit en schijnt over een hoek van 135°

Het toplicht en het heklicht zijn samen 360° (135+225) zodat deze vervangen mogen worden voor een rondomschijnend wit licht.


Motorboot snachts
Motorboot 's nachts

Motorboot navigatieverlichting
Motorboot

 

 

 

Aan de navigatie verlichting kunt u niet alleen het type boot herkennen maar u kunt ook zijn koers bepalen. Motorboot, gaat vanuit uw positie gezien, bakboord uit.

 

Naar boven

Voorrang

Zo kunt u ’s nachts niet alleen het type boot herkennen, maar u kunt ook de koers bepalen. Volgens de vaarregels gaat de zeilboot meestal voor op de motorboot, er zijn echter uitzonderingen.

naar boven

Nu de praktijk
In ons voorbeeld hebben we het uitsluitend over schepen kleiner dan 20 meter.
Ik vaar met
een zeilboot
Ik vaar met
een motorboot
Maak uw keuze
Deel deze pagina met je vrienden!  

 

Zichtbaarheid van lichten

In het binnenvaartpolitiereglement wordt gesproken over krachtige lichten en heldere lichten. Zo moet een toplicht krachtig zijn en het heklicht en de boordlichten helder.

U kunt het beste de richtlijnen voor zichtbaarheid van de navigatieverlichting gebruiken die op zee geldt. De verlichting mag niet te zwak zijn, maar zeker ook niet te fel. Dit in verband met hinderlijke verblinding. De lichtsterkte wordt aangegeven in candela. Zo staat 1 candela voor een zichtbaarheid van ongeveer 1 zeemijl. En de sterkte van 4,5 candela op een zichtbaarheid van ongeveer 2 zeemijl. En zodra de navigatieverlichting 3 zeemijl zichtbaar moet zijn, kunt u het beste uitgaan van 12 candela.

Afhankelijk van de lengte van het schip geldt op zee:
Voor schepen tot 20 meter lengte:
Toplicht, heklicht en een rondomschijnend licht 3 zeemijlen zichtbaar.
Voor de boordlichten 2 zeemijlen zichtbaar.

zie ook: etiquette op het water
  motorboot of zeilboot
  registratiebewijs
  vaarregels

 

Naar boven