Home » Voorbereiding vaarbewijs examen via video » Feilloos afmeren met boegschroef en hekschroef

Feilloos afmeren met boegschroef en hekschroef

De boegschroef en hekschroef zijn hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij het manoeuvreren; met deze schroeven kunt u een stuwstraal naar bakboord of stuurboord creëren. Het roer werkt uitsluitend zolang er water langs het roerblad stroomt; zodra het schip weinig snelheid heeft kunt u met de boeg- en/of hekschroef het schip de goede kant op manoeuvreren. Deze hulpmiddelen zijn ideaal tijdens het afmeren en wegvaren en uiteraard tijdens het passeren van sluizen. Zelfs bij minder ervaren bemanningsleden kunt u feilloos het schip afmeren.

Voor uitleg boegschroef en hekschroef bekijk de video

De boegschroef en hekschroef zijn alleen werkzaam bij een snelheid van maximaal 5 km/uur. Daarboven hebben deze geen enkel effect. Alleen voor het examen KVB1 moet u grondige kennis hebben van de boegschroef. Zet de boegschroef op bakboord. Waarom gaat de kop van de boot naar bakboord. Dat komt door de stuwstraal. Indien je de boegschroef op bakboord zet wordt er namelijk een stuwstraal naar stuurboord gecreëerd. Dat is de reden dat de kop van de boot bakboord uitgaat. Elk examen krijg je hier een vraag over. Dat is namelijk de laatste vraag van je examen. Uiteraard is deze vraag 3 punten waard, deze vraag moet goed.

Bent u zelf  met het voorbereiden vaarbewijs examen bezig heel goed. Maar schaf onze module examentrainingen aan. Zodat u goed voorbereid op het examen afkoerst. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Zie: proefexamen maken