Verlichting boot, de navigatieverlichting. Het is niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben, indien u alleen overdag met goed zicht vaart. Gaat u ook ’s nachts op pad of wordt het zicht tijdens de vaartocht slechter dan krijgen we een ander verhaal, dan moet namelijk de navigatieverlichting aan.
Zeilboot of motorboot aan de verlichting zie je het verschil
Het grote verschil met de navigatieverlichting tussen de zeilboot en de motorboot is het toplicht. Een zeilboot heeft nooit een toplicht en de motorboot heeft altijd een toplicht. Nu zult u misschien denken ”mijn zeilboot heeft wel een toplicht” dat klopt. Zodra u namelijk met de zeilboot gebruik van uw motor maakt, bent u volgens het vaarreglement een motorboot. Dan moet u ook de verlichting van een motorboot voeren.
Verlichting boot – Zeilboot
De zeilboot mag afhankelijk van de lengte óf een rondomschijnend wit licht laten zien óf de boordlichten met het heklicht. Indien u in het bezit van een zeilboot kleiner dan 7 meter lengte kunt u het best kiezen voor een rondomschijnend wit licht in de top van de mast. Neem wel een zaklamp mee, want volgens het vaarreglement moet u een tweede witte licht laten zien zodra er een schip op u af komt varen.
Hetzelfde rondomschijnende licht moet u namelijk ook laten zien zodra u ’s nachts ten anker gaat. Dan slaat u gelijk twee vliegen in 1 klap. Hebt u een zeilschip groter dan 7 meter moet u boordlichten en het heklicht voeren. De zaklantaarn hebt u niet nodig.
U kunt er ook voor kiezen om de boordlichten en het heklicht ineen boven in de mast te plaatsen, het zogenaamde carnavalslicht.
Meestal wordt dan de keuze gemaakt om alles dubbel uit te voeren; zodra u zeilt carnavalslicht aan.
Maakt u gebruik van de motor; carnavalslicht uit, boordlichten, toplicht en heklicht aan.
Aan de navigatie verlichting kunt u een motorboot en een zeilschip herkennen, u kunt ook bepalen welke richting de boot opvaart. Zeilboot, gaat vanuit uw positie gezien, stuurboord uit.
Verlichting boot – Motorboot
Met de motorboot is het eigenlijk hetzelfde verhaal, hier wordt echter onderscheid gemaakt in het vaargebied, vaart u in het BPR-gebied mag u in sommige gevallen alleen een rondomschijnend wit licht laten zien en vaart u in het RPR-gebied dan moet u een toplicht, boordlichten en een heklicht hebben. In plaats van het toplicht en het heklicht mag u ook een rondomschijnend licht laten zien. U kunt dus het beste voor deze optie kiezen, zodra u ’s nachts ten anker gaat laat u het rondomschijnende licht branden en de boordlichten schakelt u uit.
Bakboordlicht is rood en schijnt over een hoek van 112 ½°
Stuurboord licht is groen en schijnt eveneens over een hoek van 112 ½°
Toplicht is wit en schijnt over een hoek van 225°
Het heklicht is eveneens wit en schijnt over een hoek van 135°. Het toplicht en het heklicht zijn samen 360° (135+225) zodat deze vervangen mogen worden voor een rondomschijnend wit licht.
Voorrangsregels
Zo kunt u ’s nachts niet alleen het type boot herkennen, maar u kunt ook de koers bepalen. Volgens de vaarregels gaat de zeilboot meestal voor op de motorboot, er zijn echter uitzonderingen.
Zichtbaarheid van lichten
In het binnenvaartpolitiereglement wordt gesproken over krachtige lichten en heldere lichten. Zo moet een toplicht krachtig zijn en het heklicht en de boordlichten helder.
U kunt het beste de richtlijnen voor zichtbaarheid van de navigatieverlichting gebruiken die op zee geldt. De verlichting mag niet te zwak zijn, maar zeker ook niet te fel. Dit in verband met hinderlijke verblinding. De lichtsterkte wordt aangegeven in Candela. Zo staat 1 Candela voor een zichtbaarheid van ongeveer 1 zeemijl. En de sterkte van 4,5 Candela op een zichtbaarheid van ongeveer 2 zeemijl. En zodra de navigatieverlichting 3 zeemijl zichtbaar moet zijn, kunt u het beste uitgaan van 12 Candela.
Afhankelijk van de lengte van het schip geldt op zee:
Voor schepen tot 20 meter lengte:
Toplicht, heklicht en een rondomschijnend licht 3 zeemijlen zichtbaar.
Voor de boordlichten 2 zeemijlen zichtbaar.
- Ankeren
- Bakboord en stuurboord
- Betonning het SIGNI systeem
- Boegschroef en hekschroef
- Hogerwal en lagerwal
- Loef en Lij
- Springen en trossen
- Vaarregels
- Verlichting boot, de navigatie verlichting
- Werking van het roer
Wist u dat wij voor u ook een thuiscursus vaarbewijs hebben. Doe even de gratis proefles.